Το σύκο υπήρξε ανέκαθεν βασικό στοιχείο της διατροφής των μεσογειακών λαών, ενώ στην αρχαία Ελλάδα ήταν σύμβολο της γονιμότητας και του Διονύσου. Στην αρχαία Αθήνα το εμπόριο και η εξαγωγή του ελέγχονταν από το κράτος με αποτέλεσμα να εισρέουν σημαντικά κέρδη στα ταμεία του.
Το σύκο δεν είναι τυπικός καρπός αλλά μια κοίλη ανθοδοχή που ονομάζεται ταξιανθία. Η ανθοδόχη περιέχει έναν αριθμό ανθέων που είναι συνήθως σε πολλές εκατοντάδες. Το είδος και ο αριθμός των ανθέων διαφοροποιούνται σημαντικά στους δύο βασικούς τύπους δέντρου της συκιάς την άγρια συκιά (αρρενοσυκιά) και την ημεροσυκιά (θηλυκή). Ο Ορνός, όπως ονομάζεται ο καρπός της αρρενοσυκιάς, περιέχει αρσενικά και θηλυκά άνθη και είναι απαραίτητος προκειμένου να γονιμοποιηθούν τα βρώσιμα σύκα της ημεροσυκιάς.
Για να πραγματοποιηθεί η επικονίαση πρέπει να μεταφερθεί η γύρη από την αρρενοσυκιά στην ημεροσυκιά. Αυτό πραγματοποιείται με τη βοήθεια του εντόμου «Βλαστοφάγος Ψήνας», ο οποίος γονιμοποιεί τα σύκα για να γίνουν ώριμα και γλυκά με την γνωστή μοναδική τους γεύση. Η επικονίαση (ερινεασμός) χρονικά αρχίζει συνήθως προς το τέλος Μαΐου και κρατάει έως της αρχές του Ιουλίου. Ο ορνός τοποθετείται στα δέντρα αργά τις απογευματινές ώρες ή το πρωί πριν βγει ο ήλιος, αφού οι δροσερές συνθήκες ευνοούν τη διακίνηση του Ψήνα, που διακινείται το πρωί από 6:30 έως 11:00. Χωρίς επικονίαση οι καρποί της ημεροσυκιάς κιτρινίζουν, συρρικνώνονται και πέφτουν πριν ακόμα ωριμάσουν.
Δημήτρης Μαντάλας
Be the first to comment on "Η επικονίαση των ανθέων της συκιάς"