Παμμέγιστοι Ταξιάρχες

Ο ναός των Ταξιαρχών είναι κτισμένος στα δυτικά του λόφου της Λιάδας και ανατολικά του οικισμού Αγνούσσαι. Ο ναός των Ταξιαρχών ανήκει στο τύπο του  Σταυροειδούς μετά τρούλου κι έχει ημικυκλική αψίδα στην Ανατολική του πλευρά. Eίναι κτισμένος με αργούς λίθους και κεραμιδιά που μεταξύ τους συνδέονται με κονίαμα, ενώ έχει δεχθεί προσθήκες σε διαφορετικές εποχές. Στις πλευρές του ναού ήταν εντοιχισμένα σπαράγματα αρχαίων ναών τα οποία αφαιρέθηκαν και μεταφέρθηκαν σε Μουσείο.

Με βάση τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που προκύπτουν από τα υλικά κατασκευής, την έλλειψη εξωτερικών αψιδωμάτων, καθώς και την ατημέλητη κατασκευή του τυμπάνου του τρούλου, αλλά κυρίως από τις τοιχογραφίες που σώζονται στον ναό, η οικοδόμηση του χρονολογείται περί τα τέλη του 12 αιώνα μ.Χ.

Η Εκκλησία στις 8 Νοεμβρίου έκαστου έτους τιμά τη σύναξη των Παμμέγιστων αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, καθώς και των υπολοίπων Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων. Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ παρουσιάζονται συνήθως με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι, σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό δε χέρι τους, είθισται να κρατούν μια σφαίρα , η οποία συμβολίζει τον κόσμο.

« από 2 »