Αγία Μαρίνα Πόρτο Ράφτη

Ο Ναός της Αγίας Μαρίνας θεμελιώθηκε στις 3 Ιουνίου του 1950. Είναι σχέδιο του αρχιτέκτονα Βασιλείου Νικολαΐδη. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν στις 24 Ιουνίου του 1951 από τον Σεβ. Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος κ.κ. Ιάκωβο. Κοντά στον νέο ναό σώζονται τα θεμέλια της μονόκλιτης παλιάς εκκλησίας.

Η Αγία Μαρίνα ήταν Μικρασιάτισσα Χριστιανή αγία και μάρτυρας, που έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. στην Αντιόχεια Πισιδίας της Μικράς Ασίας. Η μητέρα της πέθανε λίγο μετά τη γέννηση της. Ο πατέρας, ο οποίος ήταν ειδωλολάτρης, ανέθεσε την ανατροφή της σε μια χριστιανή γυναίκα. Η γυναίκα αυτή δίδαξε στην Αγία Μαρίνα τον χριστιανισμό.

Σε ηλικία 15 ετών αποκάλυψε στον πατέρα της ότι ήταν χριστιανή. Ο πατέρας της την έδιωξε. Λίγο καιρό αργότερα ο έπαρχος Ολύμβριος έμαθε ότι η Αγία Μαρίνα ήταν χριστιανή. Αφού διέταξε να τη συλλάβουν και την ανέκρινε, της ανάγκασε να υποστεί σκληρά βασανιστήρια ώστε η Αγία Μαρίνα να απαρνηθεί την πίστη της, κάτι που δεν έγινε. Ο έπαρχος αποκεφάλισε την Αγία Μαρίνα.

Τα λείψανα της Αγίας Μαρίνας βρίσκονται στην Αθήνα, στον ναό της Αγίας Μαρίνας, ενώ η χείρα της βρίσκεται στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.

Εορτάζει στις 17 Ιουλίου.

agia marina