Πύργος Λιάδας

Νοτιοανατολικά του Μαρκοπούλου, στον λόφο της Λιάδας, βρίσκεται ένας μεσαιωνικός πύργος, κτισμένος από τους Ντε Λα Ρος κατά τον 13ο αιώνα, στα πλαίσια οχυρωματικών έργων που έκαναν οι Λατίνοι στην Αττική.

Πρόκειται για έναν πύργο – βίγλα, δηλαδή μια από τις γνωστές «φρυκτωρίες» των Βυζαντινών, που χρησίμευε στη γρήγορη μετάδοση μηνυμάτων μέσω του πυρός και του καπνού ώστε να ειδοποιούνται εγκαίρως οι κάτοικοι της περιοχής σε περίπτωση πειρατικών επιδρομών, οι οποίες ήσαν τόσο συχνές εκείνη την εποχή. Την ίδια χρησιμότητα είχε και ο πύργος της Βραυρώνας. Ο πύργος της Λιάδας είναι τετράγωνη κατασκευή, ενώ στους τοίχους του έχουν ενσωματωθεί και τμήματα ερειπίων από αρχαία κτίσματα. Η φρυκτωρία αυτή έχει 2 ορόφους, ενώ ύψος της είναι 8,5 μέτρα. Παλιότερα σωζόταν σε αρίστη κατάσταση, ενώ είχε και αυτός 3 ορόφους και επάλξεις όπως ο αντίστοιχος στην Βραυρώνα. Επειδή όμως βρισκόταν πολύ κοντά στο χωριό, αποψιλώθηκε από κάποιους κατοίκους που χρησιμοποίησαν τα οικοδομικά υλικά με τα οποία ήταν κατασκευασμένος προκειμένου να κτίσουν τα σπίτια τους.

Στον λοφίσκο της Λιάδας υπάρχει επίσης και το παρεκκλήσιο των Παμμέγιστων Ταξιαρχιών, το οποίο σώζεται σε καλή κατάσταση, ενώ στην πέριξ του πύργου περιοχή ανιχνεύουμε τα ίχνη άλλων 3 ερειπωμένων εκκλησιές, εκ των οποίων η μια είναι κτισμένη πάνω σε αρχαίο ναό. Στην ίδια περιοχή η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως δυο τάφους της Πρωτοελλαδικής περιόδου. Όλος ο λόφος της Λιάδας είναι διάσπαρτος από ερείπια και μια αρχαιολογική ανασκαφή θα έφερνε στο φως αρκετά και σημαντικά στοιχειά αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που θα φώτιζαν το απώτερο παρελθόν του τόπου μας.

Δυστυχώς η περιοχή έχει αφεθεί στην τύχη της.

Δημήτρης Μαντάλας
« από 4 »