Πληροφορίες

Το Μαρκόπουλο βρίσκεται στο κέντρο της νοτιοανατολικής Αττικής και αποτελεί μαζί με τα Σπάτα, το Κορωπί, την Παιανία και τα καλύβια την κοιλάδα των μεσογείων. Σήμερα ο δήμος αποτελεί κομβικό σημείο για την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Το Μαρκόπουλο συνορεύει βορειοδυτικά με την Παιανία, βόρεια με τα Σπάτα, βορειοανατολικά με την Αρτέμιδα, ανατολικά έχει τις φυσικές εξόδους Βραώνας και Πόρτο Ράφτη στην θάλασσα του αιγαίου, νοτιοδυτικά με τα Καλύβια Θορικού, νοτιά με τον Κουβαρα, νοτιανατολικά με την Κερατέα και δυτικά με το Κορωπί. Η έκταση του είναι 81.844τ.μ και ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 15.608 κατοίκους (2006).

Το Μαρκόπουλο Μεσογαίας είναι πόλος έλξης πολλών επισκεπτών για τα σημαντικά αρχαία και το μουσείο στον χώρο της Βραώνας, την οργανωμένη παραλία στον Αυλάκι (γαλάζια σημαία), το γραφικό του λιμάνι στο Πόρτο Ράφτη, το ιππικό κέντρο και τον ιππόδρομο.

Πέρα από την φυσική ομορφιά του, ο τόπος έχει και μια πολλή πλούσια ιστορία που ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα με διάσπαρτα μνημεία.Το Μαρκόπουλο έγινε γνωστό σε όλον τον κόσμο το 2004 στην πάροδο των ολυμπιακών αγώνων φιλοξενώντας τα αθλήματα της ιππασίας και σκοποβολής στον ιππικό όμιλο και το σκοπευτήριο.