Άγιος Νικόλαος στο Μαρκόπουλο

Η θεμελίωση του ναού ξεκίνησε το 1973 στο οικόπεδο που είχε δωρίσει η Δέσποινα Βρανά στην ιερά μητρόπολη ,ώστε να κτιστεί ο ναός στην μνήμη του αδελφού της Νικόλαου Μουσχουντή.Τα έργα προχώρησαν μέχρι το ύψος των παραθύρων του ισογείου ναού οπού και σταμάτησαν το 1974.

Ο αρχιτέκτονας Νικόλαος Ι. Παπαγιαννάκος που έχει την επίβλεψη του ναού υποβάλει νέα σχέδια οκταγωνικού ρυθμού, περίκεντρου τρουλαιου, με εσωτερικό περίστωο και γυναικονίτη σχήματος ισόπλευρου Π. Το 1996 έγινε η δεύτερη θεμελίωση του ναού ,μεταξύ 1998-1999 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες οπλισμένου σκυροδέματος από το δάπεδο σε ύψος 2,40μ. το 2000 είχαν ολοκληρωθεί οι τρεις πύργοι και οι στοές εισόδου μέχρι το ύψος του γυναικονίτη.

Το 2001 δαπεδοστρώθηκε, ορθομαρμαρωθηκε αγιογραφήθηκε και εξοπλίστηκε το βόρειο παρεκκλήσιο του ισογείου ναού (αφιερώθηκε στην μνήμη του όσιου Δαβίδ του εν τι Ευβοίας). Το 2002 επικεραμώθηκε η στέγη του καμπαναριού και τοποθετήθηκαν σταυροί στις εισόδους και στο καμπαναριό. Το 2003 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του τρούλου από σκυρόδεμα , το 2005 τελείωσε η επικεραμοση του, το 2006 τοποθετήθηκαν τα 24 παράθυρα και ξεκίνησαν οι εργασίες στεγανοποίησης.

Το 2007 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του εξάρθηκα και ξεκίνησαν οι εργασίες εσωτερικών επιχρισμάτων, τοποθέτησης παραθύρων και υαλοπινάκων, δαπεδόστρωσης, και κατασκευής ηλεκτρικών, υδραυλικών, αποχετευτικών και κλιματιστικών δικτύων, τοποθετήθηκε το ψηφιδωτό κάτω από τον τρούλο του ναού, οι πολυέλαιοι σε κυρίως ναό και γυναικονίτη. Ο μαρμάρινος άμβωνας, το μαρμάρινο δεσποτικό, και το μαρμάρινο τέμπλο, οι εργασίες αυτές ολοκληρώθηκαν το 2010. εγκαινιάστηκε την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010 από το Μητροπολίτη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαο.

Οι εργασιες για την πλήρη ολοκλήρωση του ναού συνεχίζονται εως τις μέρες μας.

agios nikolaos markopoulo