Πραγματοποίηση ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών στον Δήμο Μαρκοπούλου

O Δήμος Μαρκοπούλου σας ενημερώνει ότι έχουν ξεκινήσει οι δικές μας ενέργειες (πέραν της Περιφέρειας), για την καταπολέμηση των κουνουπιών, σύμφωνα και με την υπ’ αρ. 347634/20 εγκύκλιο της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής.

Συγκεκριμένα, έχει υπογραφεί, από τις 6 Απριλίου 2020, η σχετική σύμβαση με ανάδοχη εταιρεία και πραγματοποιήθηκαν ήδη οι τέσσερις πρώτες επεμβάσεις, με τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών να είναι άριστα. Οι περιοχές που έχουν καταγραφεί ως περισσότερο κρίσιμες και χρήζουν ψεκασμών σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη έχουν συνολική έκταση δεκαοκτώ περίπου στρέμματα.

Όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθούν, δεκάδες ψεκασμοί ρεμάτων και στάσιμων υδάτων, καθώς επίσης απολυμάνσεις – απεντομώσεις των φρεατίων, εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου Μαρκοπούλου. Οι ψεκασμοί θα επαναλαμβάνονται ανά 18 – 20 ημέρες με στόχο την ολοκληρωμένη καταπολέμηση των κουνουπιών.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου, επισημαίνει για ακόμη μια φορά, ότι το σημαντικότερο για όλους μας, είναι να μειώσουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών ελαχιστοποιώντας τα σημεία, όπου μπορεί να αναπαραχθούν. Καμία ενέργεια της Πολιτείας, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική, εάν δεν υπάρχει η συνεργασία και αρωγή και από την πλευρά, των δημοτών και πολιτών.

Οφείλουμε όλοι μας να γνωρίζουμε, ποια είναι τα πιθανά μέρη μέσα στην αυλή μας, τον κήπο μας, τη βεράντα μας, τα χωράφια μας, που προτιμούν τα κουνούπια να γεννούν τα αυγά τους.

Αφού τα κουνούπια αναπτύσσονται σε στάσιμα νερά, μπορούμε να μειώσουμε τον πληθυσμό τους, μειώνοντας τα σημεία εκείνα, όπου μπορεί να ζήσει και να μεγαλώσει η προνύμφη τους.

ΠΩΣ;

Καλύπτουμε με Σίτες, τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων, πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.
Απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά: (π.χ.: λεκάνες, βάζα, πιατάκια γλαστρών) και τα λύματα νερών, αποχέτευσης και αποβλήτων.
Ποτίζουμε κατά προτίμηση, το πρωί. Κουρεύουμε τακτικά το γρασίδι, τους θάμνους και φυλλωσιές: (καταφύγια ενήλικων κουνουπιών) και δίνουμε κλίσεις ροών στον κήπο, για να απομακρύνονται τα νερά.
Θέτουμε καθημερινά σε λειτουργία το Φίλτρο Καθαρισμού, σε πισίνες ή σιντριβάνια, ώστε να απομακρύνουμε αυγά και προνύμφες κουνουπιών.
Κάνουμε χρήση Ανεμιστήρων/Κλιματιστικών και εντομοκτόνων (φιδάκια, ταμπλέτες, αεροζόλ κλπ).
Χρησιμοποιούμε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος, για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων.
Ακόμα:

Αντικαθιστούμε σπασμένους σωλήνες νερού, που τρέχουν.
Φυλάσσουμε τα δοχεία νερού, που δεν χρησιμοποιούμε: (κουβάδες, καρότσια, βαρέλια) γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα.
Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε, παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν νερό.
Καθαρίζουμε τα φύλλα, που μαζεύονται στις υδρορροές και καλύπτουμε τις βάρκες, ώστε να μη μαζεύουν στάσιμο νερό.
Η όλη προσπάθεια που καταβάλλεται, δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα, χωρίς την ενεργή συμμετοχή όλων μας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ

Be the first to comment on "Πραγματοποίηση ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών στον Δήμο Μαρκοπούλου"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*