Το περιοδικό «Κεραταία Πόλις»

Το περιοδικό ΚΕΡΑΤΑΙΑ ΠΟΛΙΣ είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και πέντε χρόνια με σκοπό να καταγράψει και να διασώσει, όσο είναι δυνατόν, την τοπική ιστορική και λαογραφική παράδοση των Μεσογείων. Έθεσε ως τίτλο του τη βυζαντινή ονομασία της Κεραταίας – του τελευταίου μεσογείτικου αρβανίτικου οικισμού στην ανατολική πλευρά των Μεσογείων – ως μαρτυρία και διαμαρτυρία ταυτόχρονα για την κατάργηση του ομώνυμου δήμου και την υπαγωγή της Κεραταίας στο Λαύριο, γεγονός που την αποκόπτει από τη φυσική ανθρωπογεωγραφική της ενότητα που δεν είναι άλλη από τα Μεσόγεια.

Σε πείσμα των δυσκολιών και της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης το περιοδικό στάθηκε στα πόδια του και σήμερα είναι το μοναδικό έντυπο περιοδικό που κυκλοφορεί στα Μεσόγεια. Με πολύ προσπάθεια αλλά και με την αγάπη και το ενδιαφέρον των συμπατριωτών μας, κατάφερε ήδη να συγκεντρώσει ένα αρκετά μεγάλο αρχείο αποτελούμενο από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, ντοκουμέντα από τα Μεσόγεια του χθες καθώς πάμπολλες καταγραφές τραγουδιών, αφηγήσεων, τοπικών ιστοριών, παραδόσεων και διηγήσεων τόσο στα ελληνικά όσο και στα αρβανίτικα ηλικιωμένων συμπατριωτών μας.

Πρόκειται για μια προσπάθεια καταγραφής της προφορικής μνήμης και των παραδόσεων του τόπου μας, καθώς και της αρβανίτικης γλώσσας των προγόνων μας που χάνεται με γρήγορους ρυθμούς, αφού κάθε γέροντας που φεύγει παίρνει κι ένα κομμάτι της μαζί του.

keratea3

Όλο αυτό το υλικό δημοσιεύεται στα τεύχη του περιοδικού ώστε να γίνει αφενός κτήμα όσων από εμάς ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις ρίζες τους, αλλά ταυτοχρόνως να μείνει ως μια πολύτιμη κληρονομιά στις γενιές που θα έρθουν και δεν θα έχουν ούτε καν τις δικές μας προσλαμβάνουσες παραστάσεις μιας και ο τόπος μας αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς.

Ταυτοχρόνως προσπαθεί μέσα από τις σελίδες του να προβάλλει και να αναδείξει κάθε πρόσωπο και δραστηριότητα που συμβάλει στην πρόοδο και στην ευημερία της κοινής μας πατρίδας, των Μεσογείων. Κάθε φιλότιμη προσπάθεια που γίνεται στον τόπο μας και κάθε άνθρωπος που έχει να πει κάτι ουσιαστικό ή να δείξει ένα έργο, βρίσκει φιλόξενο χώρο στις σελίδες του περιοδικού, μιας έντυπης προσπάθειας που προχωρά και στέκεται όρθια παρά τις αντιξοότητες έχοντας ως γνώμονα το γεγονός πως μπορεί το λιμάνι να είναι το πιο ασφαλές μέρος για τα καράβια, αλλά τα πλοία όμως δεν κατασκευάζονται για να μένουν στα λιμάνια…..

Κωνσταντίνος Τσοπάνης

Be the first to comment on "Το περιοδικό «Κεραταία Πόλις»"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*