Ο Σαρλ Ντε Γκωλ στο Μαρκόπουλο το 1963

Είναι 17 Μαΐου του 1963 πηγαίνω στην Δευτέρα Γυμνασίου, μια μεγάλη προσωπικότητα, ένας βετεράνος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και ο πιο φημισμένος πολιτικός του «Δυτικού Κόσμου» πρόκειται να επισκεφθεί την πόλη μας. Δίδεται εντολή να ντυθούμε με τα ρούχα των παρελάσεων και να παραταχθούμε στην πλατεία.

Ο Σαρλ Ντε Γκωλ έχει αποδεχθεί την επίσημη πρόσκληση του Βασιλιά Παύλου να επισκεφθεί την Ελλάδα. Στην προσφώνησή του προς τον Βασιλιά Παύλο όταν συναντήθηκαν είπε. «Όταν ένας Γάλλος βρίσκεται στην Αθήνα δεν μπορεί να μην νοιώσει ότι από 3000 χρόνια και πιο πολύ, η πόλη αυτή εμπνέει τα πνεύματα και τις καρδιές μας». Μεγάλο κλίμα ευφορίας υπάρχει την εποχή αυτή μεταξύ των δύο λαών.

deGaulle4

deGaulle2

Ο Κ. Καραμανλής και η τότε σύζυγός του τον συνοδεύουν στο Σούνιο όπου επισκέπτονται τον ναό του Ποσειδώνα, κατά την επιστροφή του πέρασε από τα χωριά των Μεσογείων. Σταμάτησε στο Μαρκόπουλο κατέβηκε από το ανοικτό αμάξι και ανταποκρίθηκε στην πάνδημη υποδοχή που του επεφύλαξαν οι μαθητές και οι κάτοικοι του χωριού. Μαθήτριες του προσέφεραν λουλούδια από την Αττική γη και τον προσφώνησε ο τότε πρόεδρος του Μαρκόπουλου Βασίλειος Σπυράκης σε άπταιστα Γαλλικά (απόφοιτος του LYCEE LEONIN-LEONTEIO).

Ίσως στις φωτογραφίες κάποιοι αναγνωρίσουν τον εαυτό τους.

Σοφία Γκλιάτη- Χασιώτη

Be the first to comment on "Ο Σαρλ Ντε Γκωλ στο Μαρκόπουλο το 1963"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*