Μισθό στους αντιδημάρχους και αποζημίωση στους δημοτικούς συμβούλους

Θετικός στην πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας να επανέλθει η αντιμισθία σ’ όλους τους αντιδημάρχους και προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων και να χορηγείται αποζημίωση στα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις, εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτης σε συνάντηση που είχε χθες με το ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναγνώρισε ότι και στις δύο περιπτώσεις, οι αιρετοί έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικές απαιτήσεις απουσίας από την εργασία τους και εξόδων μετακίνησης. Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι δήμαρχοι, ο κ. Π. Σκουρλέτης έθεσε ως προϋπόθεση να μην έχουν αντίρρηση οι θεσμοί.

Στη συνάντηση ο κ. Π. Σκουρλέτης:

-Ξεκαθάρισε ότι το θέμα του εκλογικού συστήματος «συζητείται ενιαία και όχι αποσπασματικά. Το τελικό αποτέλεσμα θα προκύψει από μια συνολική προσέγγιση στα ζητήματα ενδιαφέροντος», όπως είπε.

-Προανήγγειλε ότι η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ολοκληρώνεται προκειμένου να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή (περί τα μέσα Φεβρουαρίου) και θα περιέχει ορισμένες διατάξεις που έχουν αξιολογηθεί ως κρίσιμες για τη λειτουργική διευκόλυνση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μερικές ρυθμίσεις, ολοκληρωμένες και με επείγοντα χαρακτηριστικά, θα προωθηθούν νωρίτερα στη Βουλή, ενταγμένα σε άλλα σχέδια νόμου».

-Εμφανίσθηκε θετικός και στην αύξηση του ποσοστού που αναλογεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τους πόρους του Πράσινου Ταμείου.

-Δεσμεύτηκε ότι μικροί δήμοι που έχουν πρόβλημα για την κατάρτιση μελετών, προκειμένου να συμμετέχουν σε προγράμματα ΕΣΠΑ, θα μπορούν να υποστηρίζονται από υπαλλήλους της ΜΟΔ ΑΕ μετά από αίτησή τους.

– Ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Όλγα Γεροβασίλη θα καταρτιστεί τροπολογία που θα διευθετεί το ζήτημα που υπάρχει με τις πληρωμές των εργαζομένων στην καθαριότητα, μετά την ανανέωση των συμβάσεών τους μέχρι το τέλος του 2017.

-Απαντώντας στο αίτημα της ΚΕΔΕ, να τίθενται σε αργία οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης που παραπέμπονται αμετακλήτως για κακούργημα, μόνο στην περίπτωση που τους έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της προσωρινής κράτησης με το παραπεμπτικό βούλευμα, συμφώνησε στην ανάγκη να υπάρξει κοινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και της ΚΕΔΕ προκειμένου να βρεθεί λύση.

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Από την πλευρά της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρός της κ. Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη πρέπει να προηγηθεί κάθε αλλαγής του συστήματος εκλογής των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι ανάγκη να αναβαθμιστεί ο ρόλος της καταστατικής θέσης των αιρετών και να μπει τέλος στην υποχρηματοδότηση των Δήμων.

Για την κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη, προκειμένου η όποια μετακίνηση προσωπικού να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων.

Αναφερόμενος στο θέμα των προσλήψεων και της ανανέωσης των συμβάσεων στους ΟΤΑ, ξεκαθάρισε ότι πάγια θέση της ΚΕΔΕ είναι πως για τα ζητήματα της πρόσληψης προσωπικού οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίζουν είναι οι Δήμοι και όχι η Κεντρική Εξουσία.

«Μέσα από τον συνεχή διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις. Σε μια εθνική προσπάθεια είναι σημαντικό να μπορεί να υπάρχει συνεργασία Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης», τόνισε ο κ. Γ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε πως το θέμα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος δεν θα συζητηθεί ξεχωριστά, αλλά μαζί με τις υπόλοιπες αλλαγές στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε «θετικό ότι υπήρξε ανταπόκριση από τον κ. Π. Σκουρλέτη στα αιτήματα των δημάρχων. Αυτό που απομένει είναι οι προθέσεις να μετουσιωθούν σε πράξεις και νομοθετικές παρεμβάσεις όπου είναι αυτό αναγκαίο», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ eleutheria.gr

Be the first to comment on "Μισθό στους αντιδημάρχους και αποζημίωση στους δημοτικούς συμβούλους"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*