Έφτιαχναν στην Αττική το χάπι των τζιχαντιστών

Κύκλωμα παρασκευής και διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών Captagon που χρησιμοποιούνται για να «ντοπάρονται» οι τζιχαντιστές μαχητές του ISIS αποκάλυψε το ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία.

Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν 4 άτομα, μεταξύ των οποίων δυο Έλληνες, ένας Τούρκος και ένας Αλβανός ενώ καταζητούνται και άλλοι οποίοι είχαν συμμετοχή στο κύκλωμα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που εντοπίζεται στη χώρα μας παρασκευαστήριο του Κάπταγκον. Τη δεκαετία του ’60 χρησιμοποιήθηκε ως αντικαταθλιπτικό, ωστόσο, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 είχε απαγορεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας λόγω της εξάρτησης και των σοβαρών παρενεργειών που προκαλεί.

Τα συγκεκριμένα οπιούχα, όπως και τα tramadol είναι χάπια δημοφιλή μεταξύ των τζιχαντιστών αφού αφαιρούν εντελώς την αίσθηση φόβου και κάθε συνείδησης και συναισθήματος. Πιστεύεται ότι υπό την επήρρειά του Κάπταγκον ήταν οι τζιχαντιστές που αιματοκύλισαν το Παρίσι το Νοέμβριο του 2015, ειδικά στην επίθεση στο Μπατακλάν.

Σε περιοχή μετά την Ελευσίνα εντοπίστηκε το παρασκευαστήριο των χαπιών ενώ κατασχέθηκαν 635.000 χάπια Captagon, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ.

Τα χάπια αποθηκεύονταν σε ειδικές κρύπτες σε φορτηγό που κατασχέθηκε και αυτό στην ίδια περιοχή.

Παράλληλα σε άλλη περιοχή κοντά σε Μεσόγεια εντοπίστηκε, ταχύπλοο σκάφος με 500άρα μηχανή, το οποίο είχε μετασκευαστεί ειδικά ώστε να διαθέτει και αυτό κρύπτες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των χαπιών εκτός της Ελλάδας, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Ο πόλεμος στη Συρία, ευνόησε την παράνομη μαζική παραγωγή του ναρκωτικού, για να αναπτυχθεί παράλληλα μία προσοδοφόρα μαύρη αγορά.

Σύμφωνα με το Washington Institute, η ισλαμική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου «έχει μακρά ιστορία με την παραγωγή και πώληση του Κάπταγκον».

Το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής καταναλώθηκε στη Μέση Ανατολή, ενώ η μαύρη αγορά έχει πλέον επεκταθεί και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1,Ρεπορτάζ:Χρύσα Παπασταύρου, Άννα Παπασωτηρίου,ΑΜΠΕ

Be the first to comment on "Έφτιαχναν στην Αττική το χάπι των τζιχαντιστών"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*