ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ! Ο δήμος Μαρκοπούλου τιμά τους φασίστες με αφορμή την 28η Οκτωβρίου του 1940!

Μια οδυνηρή έκπληξη δοκιμάσαμε εχθές διαβάζοντας ότι ο Δήμος μας αποκτά μια θλιβερή παγκόσμια πρωτιά. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας βλέποντας ότι θα είμαστε ο πρώτος δήμος παγκοσμίως που θα τιμήσει την επέτειο της αντίστασης εναντίον του εισβολέα κατακτητή προβάλλοντας μια ταινία που θρηνεί τους νεκρούς του κατακτητή στη χώρα μας. Αυθόρμητα αναλογισθήκαμε μήπως έχουμε καταλάβει κάτι λάθος και μήπως το 1940 ήρθαν στην Ελλάδα πολλοί πλούσιοι Γερμανοί κι όλη η ιταλική αριστοκρατία ώστε να ενισχύσει τον τουρισμό μας. Γιατί μόνο σε τέτοια θα δικαιολογούμαστε να αναγείρουμε μνημεία στους νεκρούς του κατακτητή και να θρηνήσουμε τις απώλειες του.

Στην πραγματικότητα όμως θρηνήσαμε μια βάρβαρη φασιστική εισβολή που μας έριξε σε ένα κατοχικό σκοτάδι τεσσάρων και πλέον ετών, ενώ τα οστά των νεκρών συμπατριωτών μας που σκοτώθηκαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα ασπρίζουν ακόμα στα βουνά της Αλβανίας. Κι εμείς, που δεν είχαμε την ευαισθησία να συλλέξουμε τα οστά των άταφων ηρών μας, φτύνουμε τώρα πάνω τους όπως και στους αγνώστους τάφους όσων είχαν την καλή τύχη να λάβουν ανθρώπινη φροντίδα μετά θάνατον, βρήκαμε το απύθμενο θράσος να τελούμε ετήσια μνημόσυνα στους νεκρούς του κατακτητή κι ακόμα χειρότερα, στην επέτειο του «ΟΧΙ» να προβάλουμε ταινίες για τους νεκρούς του!

Λοιπόν, κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι και ο ραγιαδισμός ακόμα έχει όρια και να σταματήσουν να προσβάλλουν την εθνική μνήμη του λαού μας με ενέργειες που φαντάζουν τουλάχιστον παράλογες, για να μην μπούμε σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις….. και διευκρινίζουμε ότι δεν θα δεχτούμε φτηνές δικαιολογίες του είδους ότι «οι Ιταλοί είχαν παραδοθεί στους Γερμανούς» διότι με την ίδια λογική και οι Γερμανοί παραδόθηκαν μετά στους Συμμάχους οπότε όλα καλά και με αυτούς και να στήσουμε και σε εκείνους κάνα μνημείο, να αποσύρουμε και τις απαιτήσεις μας για αποζημιώσεις κοκ. .,

Δεν ξέρουμε ποιοι σας παρέσυραν σε μια τόσο άτοπη και προσβλητική για τους νεκρούς μας ενέργεια αλλά σας καλούμε να ξανασκεφτείτε το τι κάνετε, μην προκαλείτε το δημόσιο αίσθημα και τη συλλογική μας μνήμη και, επιτέλους, εάν θέλετε να τιμήσετε τους νεκρούς του Ιταλικού Στρατού Κατοχής μην τολμήσετε να καταθέσετε στέφανο στο Ηρώο για τα Παλληκάρια του χωριού που έπεσαν πολεμώντας τον φασίστα εισβολέα. Δεν μπορείτε να είστε και με τις δυο μεριές διότι δεν θα σας θέλει κανείς. Επιλέξτε στρατόπεδο, η σχιζοφρένεια είναι κακό πράγμα.

 

Σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει μόλις αρχίσει να συνέρχεται από τη Μικρασιατική καταστροφή και όλα τα δεινά που την ακλούθησαν, μόλις είχε ξεκινήσει να υπάρχει μια γενική ευμάρεια με αρκετά καλή ποιότητα ζωής, οι Ιταλοί και οι Αλβανοί εταίροι τους μας κηρύσσουν τον πόλεμο την 28η Οκτωβρίου 1940. Ο Ελληνικός Στρατός τους αντιμετώπισε με επιτυχία απελευθερώνοντας, για δεύτερη φορά, σημαντική έκταση της Βορείου Ηπείρου έως τις αρχές Απριλίου, όταν η Ελλάδα δέχτηκε επίθεση από τον Γερμανικό Στρατό και κατελήφθη την 31 Μαΐου 1941.

tripli_katohi_elladas

ΚΑΤΟΧΗ

Τα φασιστάκια της Ιταλίας (αυτά που θέλει να τιμήσει ο δήμος Μαρκοπούλου), επιτέθηκαν στην Ελλάδα και το αποτέλεσμα ήταν μια τριπλή κατοχή (Ιταλοί, Γερμανοί και Βούλγαροι), ας δούμε πολύ περιληπτικά τι έγινε την περίοδο αυτή.

Οι Βούλγαροι έχοντας σαν στόχο τον εκβουλγαρισμό της περιοχής ξεκίνησαν να εξοντώνουν και να απελαύνουν τον ντόπιο πληθυσμό. έκλεισαν τα σχολεία, απολύσαν όλους του δημοσίους υπαλλήλους αντικατέστησαν όλους του Έλληνες ιερείς με Βουλγάρους αφαίρεσαν όλες τις άδειες επαγγέλματος από τους Έλληνες, εξεδίωξαν από τις εστίες τους σε λίγους μήνες περισσότερους από 100.000 ΄Ελληνες που αρνήθηκαν να δηλώσουν ότι είναι Βούλγαροι και πόσα άλλα ακόμα….. Οι ωμότητες που ακλούθησαν εκ μέρους των Βουλγάρων, ως αντίποινα μετά από μια αυθόρμητη εξέγερση «τρόμαξαν» ακόμα και τους Γερμανούς!

Τραγική ήταν και η κατάσταση στην γερμανική ζώνη. Όλες οι πρώτες ύλες και τα τρόφιμα είχαν επιταχθεί με αποτέλεσμα τη μεγάλη πείνα τον πρώτο χειμώνα της Κατοχής και η οποία μόνο στην Αθήνα μέτρησε τις 300.000 θύματα, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για κανονική γενοκτονία. Οι Ούννοι δεν έχαναν ευκαιρία να αποδεικνύουν με ή και χωρίς αφορμή την απανθρωπιά τους και την αιμοσταγή βαρβαρότητα τους απέναντι σε έναν δοκιμαζόμενο, πεινασμένο και δυστυχή λαό. Για κάθε Ούννο νεκρό στήνονταν στο απόσπασμα 5 αθώοι Έλληνες, αφού οι συλλήψεις γίνονταν μεταξύ του αμάχου πληθυσμού. Την ίδια περίοδο μορφήν καταιγίδος είχαν λάβει οι κατασχέσεις και οι καταστροφές, οδηγώντας τον λαό μας σε μια κατάσταση απελπιστική. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά είχαμε και τα ολοκαυτώματα, αδιανόητα εγκλήματα πολέμου, όπως η σφαγή του Κομμένου, η σφαγή της Βιάννου, η σφαγή των Καλαβρύτων, η σφαγή του Διστόμου, η σφαγή του Αμαρίου, η σφαγή του Κορωπίου και τελειωμό δεν έχει η λίστα… εκατοντάδες χωριά κάηκαν συστηματικά και σχεδόν 1.000.000 Έλληνες έμειναν άστεγοι.

Πάμε τώρα να δούμε τι έκαναν τα φασιστάκια της Ιταλίας που θέλουν κάποιοι να τους τιμήσουν με αφορμή την ημέρα της επετείου του «ΟΧΙ», δηλαδή αυτήν την ίδια την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Να τους πούμε ανιστόρητους; Να τους πούμε ηλίθιους; Να τους αποκαλέσουμε βαλτούς; Να πιστέψουμε ότι δρουν υπό την επήρεια του Συνδρόμου της Στοκχόλμης, όπου το θύμα συνδέεται ψυχολογικά με τον θύτη του; Θα αφήσουμε καλύτερα να ασχοληθούν με την περίπτωση τους οι ψυχίατροι μιας και σίγουρα εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Ψυχιατρικής.

Η Ιταλία που από ετών συνέχεια προκαλούσε προπολεμικώς την Ελλάδα (κατάληψη Κερκύρας, ύπουλη και άνανδρη βύθιση της Έλλης κ.α. ) ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της πατρίδα μας και μαζί με την ιταλική επίθεση ξεκίνησαν και όλα τα δεινά μας. ‘Ήθελε βλέπετε ο «μεγάλος ηγέτης» της ο Ντουτσολίνη, ο Ντούτσε του καρναβαλιού, να κάνει την Μεσόγειο ρωμαϊκή λίμνη και να πίνει το καφέ του στην Ακρόπολη και ένας λαός ολόκληρος, ο Ελληνικός, πλήρωσε ακριβά τις ονειρώξεις του.

Μερικοί πιστεύουν λανθασμένα ότι η ιταλική κατοχή δεν ήταν τόσο σκληρή, αλλά κάτι τέτοιο είναι ΨΕΜΑ. Η Ιταλική κατοχή ήταν εξίσου σκληρή και δεν διέφερε σε τίποτα από τη Γερμανική και τη Βουλγαρική. Αυτός είναι ένας μύθος που δημιουργήθηκε μεταπολεμικά για να χρεώσουν αποκλειστικά στους Γερμανούς όλα τα εγκλήματα του πολέμου, λες και τον πόλεμο τον έκαναν μόνοι τους οι Γερμανοί, χωρίς συμμάχους.

Χωρίς να αναφερθούμε στον τρόμο που είχε εξαπολύσει στα ιταλοκρατούμενα, ακόμα τότε, Δωδεκάνησα, ο πολύς φασίστας διοικητής τους Ντε Βέκκι, εξαναγκάζοντας σε εκπατρισμό όλους όσους δεν υπάκουαν τυφλά στις διαταγές του και δεν αποκήρυσσαν τον ελληνισμό τους, με αποτέλεσμα να έχει γεμίσει ο Πειραιάς και η Αθήνα πρόσφυγες από τας Δωδεκάνησα, θα σταθούμε σε αυτόν καθ’ αυτόν τον πόλεμο. Πρώτα από όλα μας επιτέθηκαν με πρόσχημα «την ένωση της κόρης Τσαμουριάς, με τη μητέρα Αλβανία» ανοίγοντας ένα θέμα με το οποίο ακόμα και σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο. Με άλλα λόγια μας επιτέθηκαν με σκοπό να αποσπάσουν ελληνικά εδάφη της Ηπείρου και να τα παραχωρήσουν στην Αλβανία που ήταν προτεκτοράτο τους από καιρού και από τα εδάφη της οποίας προσπάθησαν να σβήσουν κάθε ίχνος ελληνικής παρουσίας! Τα ελληνικά σχολεία της Βορείου Ηπείρου έκλεισαν, οι Έλληνες μητροπολίτες εκδιώχθηκαν από τις έδρες τους και απελάθηκαν στην Ελλάδα, ενώ πλήθος παπικών φλάρων, Καθολικών μισσιοναρίων, ανέλαβε να κάνει Ουνίτες τους Βορειοηπειρώτες ρίχνοντας τους στην αγκαλιά του Βατικανού και της Αλβανίας.

Από την αρχή του πολέμου η Ιταλία ξεκίνησε μία πολιτική τρομοκρατικών μέτρων σε βάρος του άμαχου ελληνικού πληθυσμού βομβαρδίζοντας ανελέητα πόλεις και χωρία χωρίς καμία στρατιωτική η βιομηχανική εγκατάσταση με τι σκοπό άραγε; μας απαντά ο Ντουτσολίνι: «Σκοπός μας είναι η αποδιοργάνωση της ζωής των πολιτών στην Ελλάδα και η πρόκληση πανικού παντού».

Η Ελλάδα μετά την επίθεση των Γερμανών παραδόθηκε αλλά οι Ιταλοί, όχι μόνο απαίτησαν να παραδοθεί και σε αυτούς που ήσαν οι ηττημένοι του πολέμου, στήνοντας ένα καραγκιοζιοθέατρο παραδόσεως του ήδη παραδοθέντος, αλλά εξακολουθούσαν για έναν και πλέον μήνα μετά τη συνθηκολόγηση να βομβαρδίζουν τη χώρα πλήττοντας άμαχο πληθυσμό και άοπλους στρατιώτες που απλώς κατευθύνονταν στα σπίτια τους. Χρειάστηκε δε η δυναμική παρέμβαση του Γερμανού στρατιωτικού διοικητού για να πάψουν να βομβαρδίζουν με την αεροπορία τους Έλληνες αμάχους…… Δεν μας εκπλήσσει η ιταμότητα του Ιταλικού Στρατού Κατοχή βεβαίως αφού λίγο καιρό πριν, στην Αιθιοπία, είχαν κάνει χειρότερα αφού ανέβαζαν τους Αιθίοπες αιχμαλώτους στα ιταλικά αεροσκάφη και από εκεί τους πετούσαν από μεγάλο ύψος μέσα στις πόλεις και τα χωριά της χώρας…..

Οι Ιταλοί εκπονούσαν και αυτοί, όπως και οι Βούλγαροι, ένα σχέδιο αφελληνισμού περιοχών ολοκλήρων Βλαχοφώνων Ελλήνων, όπου δρούσε η «Ρωμαΐκή Λεγεώνα» και την είχαν ονομάσει «Πριγκηπάτο της Πίνδου» με μια πρωτοφανείς αγριότητες και τρομοκρατία εναντίον του άμαχου πληθυσμού (σκοτωμοί, βιασμοί , κλοπές κ.α.) Κι όλα αυτά στα πλαίσια των σχεδίων για παραχάραξη των βαλκανικών συνόρων με διαμελισμό της Ελλάδας αφού ήθελαν να δημιουργήσουν άλλα 2 κράτη για τους τσαμιδες και τους βλαχοφωνους.

Ας δούμε τη λέει και ένας ιταλός στρατιώτης που τα έζησε κι αφηγείται μια ιστορία που είναι επαναλαμβανομένη και σχεδόν η ίδια για όλη την χώρα.

«Μας είχαν δασκαλέψει να φερόμαστε σαν αφεντικά σε κείνο το εχθρικό έδαφος» «Οι στρατιώτες όρμησαν, συνεχίζει, και σε λίγο, με εντυπωσιακή ταχύτητα, χίμηξαν, έφεραν τα πάνω κάτω το κάθε σπίτι, λεηλάτησαν, κατάστρεψαν, βρόμισαν, ξήλωσαν τα πατώματα ή τα σκάψανε για κρυμμένους θησαυρούς, αδειάσανε τα σεντούκια, κουρελιάσανε τα αχυρένια στρώματα, ή, όπου υπήρχανε, τα πουπουλένια, τα κάνανε κομμάτια, σπάσανε όλα τα έπιπλα, σκόρπισαν παντού ρούχα και σεντόνια στα πλουσιότερα σπίτια, βρόμισαν τον τόπο ακόμα και με σκατά. Κατά το απόβραδο ……άρχισαν να υψώνονται στήλες καπνού και σε λίγο φλόγες. Οι στρατιώτες, που είχαν ριχτεί στο πλιάτσικο… μεθυσμένοι, είχανε φορέσει. γυναικεία φουστάνια και μαντήλες στο κεφάλι, άλλοι γυρίζανε καταφορτωμένοι, …..σφαδάζανε απελπισμένα,. Στα καταλύματα εκείνη τη νύχτα έγινε χαλασμός Κυρίου. Κανένας από τους αξιωματικούς -συνεπαρμένοι κι αυτοί από το όργιο πλιατσικολογήματος- δεν προσπάθησε ν’ ανακαλέσει στην τάξη είτε να τιμωρήσει κανέναν».

Ρόμολο Γκαλιμπέρτι ( ιταλός στρατιώτης από το βιβλίο του Τρύπια άρβυλα )

Τα έργα τους

limos

Η θλιβερή ανακοίνωση του δήμου Μαρκοπούλου

Με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Δήμος Μαρκοπούλου και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.), σε συνεργασία με το Θέατρο «ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ», συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «memORIA»  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ memoria

5 Comments on "ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ! Ο δήμος Μαρκοπούλου τιμά τους φασίστες με αφορμή την 28η Οκτωβρίου του 1940!"

 1. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ | 19 Οκτωβρίου 2016 at 08:36 | Απάντηση

  Γνωρίζουμε για ποιον λόγο ήταν αιχμάλωτοι των Γερμανών αυτοί οι 4,000;

  Σε περίπτωση που μιλάμε για 4,000 Ιταλούς, οι οποίοι πολέμησαν απέναντι στους Έλληνες στην Αλβανία, ή συμμετείχαν στην μετέπειτα ιταλογερμανική κατοχή της χώρας μας, είναι όχι απλά πρόκληση η προβολή του στις 22/10, έξι μόλις ημέρες πριν τον εορτασμό του «ΟΧΙ» (απέναντι στους …Ιταλούς!), αλλά και «ύποπτο» ατόπημα από την Δημοτική Αρχή!

  Και τονίζω το τελευταίο, διότι δεν τιμά ο Δήμος τον οποιονδήποτε. Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ τους τιμά. Ο Δήμος είμαστε όλοι εμείς που ζουμε εντός των ορίων του. Η Δημοτική Αρχή είναι οι υπάλληλοι που έχει επιλέξει ο Δήμος να τους διεκπεραιώνουν τις λειτουργίες του. Γι’ αυτό και όταν η κάθε Δημοτική Αρχή ξεχνά τον ρόλο της, ο Δήμος οφείλει να της τον θυμίζει και να την βάζει στην θέση της. Μην ξεχνιόμαστε…

  Φιλικά,

  Χρ. Σωτ.

 2. Πέτρος Φιλίππου | 20 Οκτωβρίου 2016 at 12:21 | Απάντηση

  Μετά την συνθηκολόγηση των Ιταλών το Σεπτέμβρη του 43 οι Γερμανοί συνέλαβαν τους Ιταλούς παραδομένος στρατιώτες των Δωδεκανήσων , επειδή αρνήθηκαν να συνεχίσουν τον πόλεμο, πάνω από 4000, τους φόρτωςαν σε ένα παλαιό ατμόπλοιο το ORIA και ξεκινήσαν να τους φέρουν στον Πειραιά προκειμένου να τους μεταφέρουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία! Το καράβι αυτό βυθίστηκε στις 12/2/44 το βράδυ στο Γαϊδουρονήσι απέναντι από τα Λεγρανά! Οι νεκροί πάνω από 4100 ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥ!!!! Ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια του κόσμου. Αυτό λοιπόν το ασύλληπτα μεγάλο έγκλημα ανασύραμε από την σκόνη και το σκοτάδι της λησμονιάς και της εσκεμμένης λήθης μαζί με το μεγάλο ερώτημα όλων ΓΙΑΤΙ; Όταν ανασύραμε αυτό το έγκλημα από την λήθη και δημιούργήσαμε ένα μνημείο στην παραλιακή λεωφόρο Σουνιου όσοι ασχοληθήκαμε με αυτό θα μας μείνουν αλησμόνητες οι στιγμές συγκίνησης που για πρώτη φορά ήρθαν οι συγγενείς και απόγονοι των πνιγμένων νέων του ORIA. Και η φράση του Ιταλού Πρέσβη που δήλωσε «ευχαριστούμε τους Έλληνες που κάνατε αυτό που δεν κάναμε εμείς για τους νεκρούς μας!» . Για μας ήταν ένα απροσδιόριστο χρέος για 4000 χιλιάδες νέους ανθρώπους που χάθηκαν και δεν ασχολήθηκε κανείς ποτέ με αυτούς! Αυτό και τίποτα άλλο ! Κάποιος έπρεπε να τιμήσει αυτούς τους ανθρώπους έστω και 70 χρόνια μετά ! Αυτό είναι και το ντοκυμαντέρ ! Ο μεγάλος ανθρωπισμός , η ευαισθησία και ο σεβασμός προς τους νεκρούς ήταν πάντοτε τς χαρακτηριστικά ως Έλληνες και έτσι θα πορευόμαστε ! Και αν μη τι άλλο ήταν μια τεράστια συμβολή μνήμης και κυρίως ειρήνης για την Μεσόγειο !
  Και σήμερα καθημερινά πνίγονται χιλιάδες συνανθρωποί μας σην Μεσόγειο ! Ποιος ενδιαφέρεται ! Θα τους θυμηθεί κάποιος στο Μέλλον;
  *
  Και τότε όταν φτιάχναμε το μνημείο γράφτηκαν παρόμοιες κορώνες μίσους και μισαλλοδοξίας ! Η ανθρωπιά όμως στάθηκε πάνω από όλα αυτά ! Αξίζει όλοι να δείτε το ντοκυμαντέρ , είναι ένα συγκλονιστικό κομμάτι της τοπικής μας άγνωστης ιστορίας και η ιστορία πάντα διδάσκει!
  Πέτρος Φιλίππου
  Καλύβια 20/1016

 3. Δημήτρης Μαντάλας | 20 Οκτωβρίου 2016 at 14:07 | Απάντηση

  Καλό το μάθημα ιστορίας κύριε Φιλίππου, άριστο ίσως για κομματική καθοδήγηση. όμως έχω μάθει να μην παίρνω γραμμή σκέψης και καθοδήγησης αλλά να σκέφτομαι ελεύθερα. Για αυτό, αν και πολύ καλό το είδωλο «ανθρωπιάς» που στήσατε μπροστά μας, ευχαριστώ αλλά δεν θα προσκυνήσω.
  Και για να έρθουμε στο θέμα, οι Ιταλοί αιχμάλωτοι πολέμου δεν είχαν καταφθάσει στην Ελλάδα ως τουρίστες αλλά ως ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ! Λοιπόν ποτέ και πουθενά κανένας λαός και κανένα έθνος δεν τίμησε τον κατακτητή του! Είναι κατανοητό αυτό;
  Κατά δεύτερον, το ότι κάποια στιγμή οι Φασίστες τα έσπασαν με τους Ναζί ανήκει στη διαλεκτική του πολέμου, όπως θα λέγατε κι εσείς, και δεν αφορά τον κατακτημένο που βρίσκεται υπό τη μπότα τους. Αν κάποιοι θέλουν να διακρίνουν τους κατακτητές σε «καλούς» και «κακούς» είναι δικαίωμα τους. Εμάς όμως μας δίδαξε η Ιστορία να μην κάνουμε επιλογή τυράννων, αλλά να αρνούμαστε την τυραννία!
  Όσο για το ότι κάποιος έπρεπε να τιμήσει τους νεκρούς του Ιταλικού Στρατού Κατοχής, η κοινή λογική λέει ότι αυτό εμπίπτει στα καθήκοντα της Ιταλίας κι όχι της κατακτημένης Ελλάδας. Το να τιμά ο κατακτημένος τον κατακτητή του, αποτελεί ύψιστη έκφραση ραγιαδισμού! Αυτό διδάσκει η Ιστορία. Αν εσείς τώρα θέλετε να τους τιμήσετε, τιμήστε τους αφού αυτό θεωρείτε προτεραιότητα σας. Το τους να τιμάτε όμως με αφορμή την ημέρα που μας επιτέθηκαν και είπαμε το ΟΧΙ αποτελεί πρόκληση στη συλλογική μνήμη του λαού μας και στην Ιστορία μας. Πρόκληση στη θυσία ‘όσων σκοτώθηκαν πολεμώντας εναντίον τους κι υπερασπιζόμενοι την Ελλάδα.
  Κάνετε λόγο επίσης για άγνωστα γεγονότα της τοπικής μας ιστορίας και σας απαντούμε ότι γνωρίζουμε το συγκεκριμένο περιστατικό απλώς δεν θέλουμε, με πρόφαση αυτό, να τιμήσουμε τον Φασίστα κατακτητή. Κι, αλήθεια, μιας και κάνετε λόγο για την τοπική μας ιστορία, πόσο έχετε ασχοληθεί με τους συμπατριώτες μας που σκοτώθηκαν πολεμώντας αυτούς που εσείς θέλετε να τιμήσετε; Πόσο γνωστή είναι η ιστορία τους; Πόσα ντοκιμαντέρ έχετε κάνει για αυτούς; Διότι η Ιστορία διδάσκει να τιμούμε τους νεκρούς και τους ήρωές μας κι όχι τους κατακτητές μας.
  Τέλος, μια ερώτηση: όποιος διαφωνεί μαζί σας και με τις πράξεις σας και τολμά να εκφράζει την άποψή του, είναι μισαλλόδοξος;

 4. Πέτρος Φιλίππου | 20 Οκτωβρίου 2016 at 19:47 | Απάντηση

  Το 1944 οι Γερμανοί εκτέλεσαν 17 κτηνοτρόφους από τα Λεγραινά στην Πάρνηθα όπου είχαν τα καλοκαιρινά τους χειμαδιά επειδή δεν πρόδωσαν στους Γερμανούς τα περάσματα των ανταρτών. Τα παιδιά και οι συγγενείς των εκτελεσμένων Λεγραινιωτών ήταν αυτοί που περισυνέλεγαν τα χιλιάδες πτώματα των πνιγμένων Ιταλών αιχμαλώτων και έθαβαν με ιδιαίτερο σεβασμό στην παραλία του Χάρακα. Για πολλά χρόνια όπως οι ίδιοι αφηγούνται στο ντοκυμαντέρ δεν ψάρευαν σε αυτή την θάλασσα ούτε κολυμπούσαν εκεί μέχρι που το συμβάν ξεχάστηκε .
  Οι ίδιοι αυτοί οι απόγονοι των εκτελεσμένων Λεγραινιωτών ήταν αυτοί που το 2014 υποδέχθηκαν και περιέβαλαν με ιδιαίτερη αγάπη και συγκίνηση συγγενείς και απογόνους των πνιγμένων Ιταλών αιχμάλωτων στρατιωτών . Τις συγκινηςιακά φορτιςμένες στιγμές αυτές θα τις θυμάμαι για όλη μου την ζωή !
  Αυτό ακριβώς είναι το ντοκυμαντέρ που αν μη τι άλλο καταδεικνύει την ανάγκη για συναδέλφωση και ειρηνική συνύπαρξη ειδικά αυτή την περίοδο των λαών της Μεσογείου.
  Και κάτι ακόμη. Στο μνημείο φυτέψαμε 4 ελιές σύμβολο ειρήνης! Ένας παππούς από τα Λεγραινά που ο πατέρας του εκτελέστηκε από τους Γερμανούς πηγαίνει κάθε καλοκαίρι και ποτίζει τα δεντράκια. Τι άραγε τον οδηγεί εκεί;

 5. Δημήτρης Μαντάλας | 21 Οκτωβρίου 2016 at 10:14 | Απάντηση

  Μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις άλλα ρωτάμε κι άλλα απαντάτε κύριε Φιλίππου. Ποιος σας είπε ότι κακώς ετάφησαν τα πτώματα; Ποιος ζήτησε να εκδικηθεί τους νεκρούς;
  Πάτε να ξεγλιστρήσετε από το θέμα και όχι να δώσετε μια σαφή απάντηση, δεν σας απαγόρευσε κανείς να τιμήσετε τους νεκρούς του ιταλικού ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΤΟΧΗΣ, ούτε και να τους αναγείρετε μνημείο αφού έτσι θέλετε.
  Η ένσταση μας είναι ότι αυτό επιχειρείτε να γίνει με αφορμή την 28η Οκτωβρίου προκαλεί το κοινό αίσθημα, τη συλλογική μνήμη και είναι ύβρις προς τους νεκρούς του πολέμου που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*