Βιβλιοθήκη Αδριανού

Κτίσθηκε γύρω στο 132 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Αδριανό. Καταστράφηκε από τους Ερουλους (267 μ.Χ.) και στη συνέχεια ενσωματώθηκε στο υστερορρωμαϊκό τείχος. Επισκευάσθηκε από τον Ρωμαίο έπαρχο Ερκούλιο (412 μ.Χ.).

Τον 5ο αιώνα μ.Χ. στο μέσον της αυλής κτίσθηκε το τετράκογχο κτήριο παλαιοχριστιανικής εκκλησίας. Αφού αυτό καταστράφηκε στη συνέχεια κτίσθηκαν μια τρίκλιτη βασιλική (7ος αιώνας μ.Χ.) και μια μονόκλιτη (11ος αιώνας). Επί Τουρκοκρατίας στην Βιβλιοθήκη του Αδριανού ήταν η έδρα του Τούρκου Βοεβόδα. Το 1835 κτίσθηκε ο Οθωνικός Στρατώνας στο χώρο του Βοεβοδαλικίου.

Ορθογώνιο κτήριο με κορινθιακό πρόπυλο δυτικά, υπαίθρια αυλή με στοές στις τέσσερις πλευρές, τρεις προεξέχουσες κόγχες σε κάθε μακρά πλευρά, βιβλιοθήκη, αναγνωστήρια, αίθουσες διαλέξεων.

Σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα της περιοχής:

Τετράκογχο οικοδόμημα (5ου αιώνα μ.Χ.), που ήταν παλαιοχριστιανικός ναός, με περιφερικό νάρθηκα, εξωνάρθηκα και ευρύ περίστυλο αίθριο στα δυτικά.

Ερείπια της εκκλησίας της Μεγάλης Παναγιάς που κτίσθηκε πάνω στην ίδια θέση και τα ερείπια του τετράκογχου αφού αυτό καταστράφηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. Σε πρώτη φάση, η Μεγάλη Παναγιά ήταν μεγάλη τρίκλιτη βασιλική (7ος αιώνας μ.Χ.) και αφού αυτή καταστράφηκε, κτίσθηκε μονόκλιτη με ένα παρεκκλήσιο προς Βορρά (11ος αιώνας). Κάηκε και καταστράφηκε το 1885.

Ερείπια άλλης εκκλησίας, βόρεια του τετρακόγχου (17ου αιώνα). Σώζονται ο βόρειος τοίχος και λείψανα του ιερού.

πηγη culture.gr

Be the first to comment on "Βιβλιοθήκη Αδριανού"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*