Προφήτης Ηλίας Μαρκόπουλο

Στον λόφο Β.Α. του Μαρκοπούλου εκεί που είναι και το υδραγωγείο της πόλης είναι κτισμένο το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής με δίρρικτη κεραμοσκεπή.

Ο ναός κτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και αγιογραφήθηκε σε τρεις φάσεις κατά τα μισά και τέλη του 18ου και στα μισά του 19ου αιώνα. Η θέα στον λόφο του προφήτη Ηλία είναι μαγευτική και αξίζει να πάτε. Ανατολικά βλέπει κανείς την θάλασσα του λιμένα της μεσογαίας ανάμεσα στις άκρες τον βουνών Περατής και Κορώνης . φαίνεται επίσης πολύ καθαρά ο ιππόδρομος και το ιππικό κέντρο στους πρόποδες της Μερέντας. Δυτικά φαίνεται το Μαρκόπουλο ,μπορεί κάποιος εύκολα να ξεχωρίσει τον μύλο την εκκλησία του αγίου Νικόλαου κ.α. Στον βορρά βλέπουμε τον κάμπο των μεσογείων το αεροδρόμιο, ορατά είναι και τα χωριά Κορωπί ,Σπάτα και Παιανία. νότια μπορεί να δεί κανείς τον πύργο της λιάδας και πίσω τον υπόλοιπο κάμπο μέχρι το πάνειο όρος. Για να φτάσετε εκεί παίρνετε την Λ. Πόρτο Ράφτη και πριν φτάσετε στo αστυνομικό τμήμα στρίβετε δεξιά.

Στις 20 Ιουλίου, κατά την ορθόδοξη παράδοση, εορτάζεται η μνήμη του προφήτου. Οι ορθόδοξοι δεν εορτάζουν την κοίμηση του, αλλά την ανάληψή του. O απόστολος Παύλος αναφέρει ότι ο Προφήτης Ηλίας δεν ανελήφθη όπως ο Ιησούς στον ουρανό, αλλά άφησε ο Θεός να φανεί ότι ανελήφθη και ο προφήτης Ηλίας ζει στην γη με φθαρτό σώμα, εδώ και χιλιάδες χρόνια τώρα. Έτσι εμφανίστηκε με το υλικό του σώμα ως εκπρόσωπος των ζώντων, στη Μεταμόρφωση του Κυρίου στο όρος Θαβώρ (Ματθ. 17,3) και, όπως αναφέρει ο προφήτης Μαλαχίας και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος στην Αποκάλυψη, αναμένεται να εμφανιστεί και να καταδίξει τον Αντίχριστο μαζί με τον Ενώχ αλλά θα ηττηθούν και θα σκοτωθούν, πριν από τη Δευτέρα Παρουσία.

profitis ilias mrkopoulo

« από 2 »