Στο Μουσείο… των Άθλων

Παιδαγωγική ημερίδα διοργάνωσε το 2ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών στο Εθνικό Αθλητικό Μουσείο «Ι. Φωκιανός», με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης, σε εφαρμογή ενός πολύπτυχου προγράμματος σπουδών με θέμα την επιστημονική αντιμετώπιση των αθλητικών δράσεων των νέων σε συνάρτηση με την ιστορία, τη φυσιολογία και τη σύγχρονη τεχνολογία.

Οι μαθήτριες που πήραν μέρος στην ημερίδα περιόδευσαν τα σπάνια εκθέματα του Μουσείου – ιστορικό φωτογραφικό υλικό, αυθεντικά ολυμπιακά, ευρωπαϊκά και βλκανικά μετάλλια μεγάλων μορφών του ελληνικού πρωταθλητισμού, διπλώματα και έντυπα ντοκουμέντα από τον 19ο αιώνα – παρακολουθώντας τη σπονδύλωση της ιστορικής διαδρομής του νεοελληνικού βίου όπως τον διαμόρφωσε η αγωνιστική άμιλλα, η ολυμπιακή ιδέα, η πνευματική άσκηση, η επιδίωξη του αγαθού, ο εθελοντισμός και η ανιδιοτέλεια στην κοινωνική και εθνική προσφορά.

Η ομιλία του Ευάγγελου Ανδρέου

Όλος ο πλούτος των εκθεμάτων του Μουσείου προήλθε από την προσωπική συλλογή του βετεράνου πρωταθλητή και ιστορικού του αθλητισμού Δημήτρη Μποντικούλη, ο οποίος επιμελήθηκε την ξενάγηση και μίλησε με θέμα την αφετηρία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα και την ανάπτυξη των αθλητικών επιτευγμάτων στην πορεία του ιστορικού χρόνου μέσα στο πεδίο των εθνικών ανακατατάξεων αλλά και των διεθνών συνθηκών ολόκληρου του 20ού αιώνα.

Στην ημερίδα μίλησε επίσης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης, συγγραφέας και αισθητικός της τέχνης Ευάγγελος Ανδρέου αναλύοντας με ευσύνοπτο τρόπο τη συγκριτική σχέση βίου και άθλων, την ομηρική καταβολή τους και την εκπόρευσή τους από τη ψυχοφυσιολογία του λαϊκού ορμέμφυτου.

Από αριστερά, ο συγγραφέας Παύλος Κουτρουμπάς, ο Ειδ. Γραμματέας EUARCE Ανδρέας Μπεντάι, ο Ευάγγελος Ανδρέου, η εκπαιδευτικός Αθηνά Πουρνάρα και ο Δημήτρης Μποντικούλης

 

 

Be the first to comment on "Στο Μουσείο… των Άθλων"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*