Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (13/10), στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Παιανίας, στην οποία συζητήθηκε το πρόβλημα της παράνομης βόσκησης σε αμπελώνες αμέσως μετά τον τρύγο από μερίδα «παραβατικών» κτηνοτρόφων, που το θεσμικό πλαίσιο τους αφήνει ατιμώρητους. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των οινοποιητικών συνεταιρισμών Κορωπίου και Σπάτων, καθώς και εκπρόσωποι από το δασαρχείο που έχουν την αρμοδιότητα την τήρησης της τάξης στο αγροτικό περιβάλλον (έχει πάρει τις αρμοδιότητες της πρώην Αγροφυλακής). Οι αμπελουργοί αποφάσισαν να προβούν σε καταγγελία στην ΕΕ κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ, επειδή επιδοτεί όλα αυτές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που είναι ουσιαστικά παράνομες, αφού έχουν μια προσωρινή άδεια που παρατείνεται κάθε δύο χρόνια.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Σταμάτης Γεωργάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συν/σμού (ΑΟΣ) Κορωπίου, «μια πρώτη συνάντηση για το συγκεκριμένο πρόβλημα είχε διεξαχθεί πριν από 15 ημέρες στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη χωρίς να φέρει όμως κάποιο αποτέλεσμα. Το νομικό κενό που υπάρχει είναι ότι υποθέσεις που η απαίτηση από τον θιγόμενο δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ παραγράφονται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αμπελουργοί που υποβάλλουν μήνυση στο δασαρχείο για παράνομη βόσκηση στα αμπέλια τους να μην έχουν καμία τύχη να αποζημιωθούν ούτε αυτός που καταγγέλλουν να τιμωρηθεί. Για να υπάρξουν κυρώσεις στον κτηνοτρόφο θα πρέπει τα ζώα του να φάνε 50 στρέμματα.
Η παράνομη βόσκηση στα αμπέλια δημιουργεί μεγάλα προβλήματα την εποχή μετά τον τρύγο. Τα ζώα τρώνε τα φύλλα και απογυμνώνεται εντελώς το φυτό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι αμπελουργοί να ζημιώνονται χάνοντας ποσοστό 20% της παραγωγής της επόμενης χρονιάς. Επίσης υπάρχει συμπίεση του εδάφους και καταστροφή των νέων αμπελιών καθώς πατάνε πάνω τους οι οπλές των προβάτων.
Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι η Αττική δεν έχει βοσκοτόπια. Οπότε οι κτηνοτρόφοι είτε θα πρέπει να έχουν τα ζώα τους ενσταυλισμένα είτε να νοικιάζουν χέρσα χωράφια από ιδιώτες. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να πάει η εκτροφή του σε μια περιοχή που έχει βοσκοτόπια.
Όταν η Περιφέρεια δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες της για να λύσει τα προβλήματα τότε παρουσιάζονται τέτοιου είδους δυσλειτουργίες μεταξύ των παραγωγικών τάξεων. Θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες κατά των κτηνοτρόφων που είναι κατά συρροή παραβάτες. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι όλοι οι κτηνοτρόφοι στην Αττική δεν έχουν αυτή την παραβατική συμπεριφορά, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς που σέβονται τους αμπελουργούς και τον κόπο που κάνουν».
Be the first to comment on "Στην ΕΕ καταφεύγουν οι αμπελουργοί της Αττικής κατά των κτηνοτρόφων για το πρόβλημα της παράνομης βόσκησης"