Σοφία Γκλιάτη – Χασιώτη: «Οφείλουμε να κληροδοτήσουμε τον πολιτισμό που παραλάβαμε από τους προγόνους μας εμπλουτισμένο στις επόμενες γενιές»

Αποκλειστική συνέντευξη της Σοφίας Γκλιάτη -Χασιώτη στο marko.gr

Συνέντευξη στον Δημήτρη Μαντάλα

Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την συγγραφή;

Αγαπητέ κ. Δημήτρη Μαντάλα ξεκίνησα από πολύ νωρίς να καταγράφω γεγονότα και εντυπώσεις από την ζωή της πόλης μας. Άρχισα να γράφω άρθρα στην μηνιαία εφημεριδούλα του ΚΑΠΗ για τρία χρόνια και να κοινοποιώ τα κείμενα στο marko.gr. Διαβάζοντας τα κείμενά μου με προέτρεψε η φιλόλογος και Γυμνασιάρχης στην πόλη της Ρόδου κ. Λουκία Ορφανού να μαζέψω τα σκόρπια κείμενα και να τα εντάξω σε ένα βιβλίο. Έτσι και έκανα.
Το 2018 εξέδωσα το λαογραφικό βιβλίο «Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη , όσα έζησα , άκουσα και διάβασα».
Το 2019, εξέδωσα «το Πόρτο Ράφτη από την Αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας Ιστορικά και άλλα ανάλεκτα ».Ήταν ένα επίπονο έργο που απαιτούσε έρευνα στην αρχαιολογική εταιρεία και στήριξη από την επιμελήτρια αρχαιοτήτων κ. Όλγα Κακαβογιάννη. Απέφυγα σκόπιμα τους επιστημονικούς όρους για να είναι κατανοητό σε όλους τους αναγνώστες που θέλουν να μάθουν την ιστορία αυτού του τόπου.
Το 2020 εξέδωσα το «Μεσόγεια και Λαυρεωτική έναν αιώνα πριν. Ο Δημ. Χατζόπουλος πεζοπορεί και γράφει». Ήταν μια έρευνα καθημερινών άρθρων τεσσάρων ετών στις εφημερίδες της εποχής και σταχυολόγησα αυτά που αφορούσαν τα Μεσόγεια και τη Λαυρεωτική. Όταν ήταν φθαρμένες οι σελίδες ανέτρεχα σε άλλες συλλογές για τα άρθρα που με ενδιέφεραν.
Μετά το 2020 έχει εξαπλωθεί η πανδημία του COVID -19 και δεν μπορούσα να ανατρέχω στις βιβλιοθήκες για έρευνα. Ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου μου παρέδωσε το προσωπικό του αρχείο και μου διέθεσε την βιβλιοθήκη του Σαρωνικού για έρευνα .Έτσι το 2021 ετοίμασα το βιβλίο του Στρατοκόπου Χ. Ενισλείδη που έχει ζήσει και έχει περπατήσει στην περιοχή μας, με τίτλο «ο Χ. Ενισλείδης και η Αττική του».
Το 2022 έγραψα ένα βιβλίο ,αφιέρωμα στους Μαρκοπουλιώτες Μεσανατολίτες και προσωπικές μαρτυρίες από τον πατέρα μου που διέφυγε από το Πόρτο Ράφτη για να πολεμήσει τον Άξονα στη Μέση Ανατολή με έδρα την Αλεξάνδρεια.
Το 2024 κυκλοφόρησε το βιβλίο μου «Μάγισσες στο Μαρκόπουλο και άλλες αληθινές ιστορίες από τα Μεσόγεια Αττικής».

Πώς ήταν η εμπειρία της δημοσίευσης του πρώτου σας βιβλίου;

Δημοσίευσα το πρώτο βιβλίο και το παρουσίασα στον χώρο του ΚΑΠΗ. Οι κάτοικοι το δέχθηκαν με ενθουσιασμό ,το αγκάλιασαν και έγραψαν πολύ όμορφα σχόλια.

Ποιες είναι οι βασικές σκέψεις και τα συναισθήματα που ελπίζετε να εγείρετε στους αναγνώστες σας;

Η σκέψη μου ήταν να μεταφέρω στο χαρτί όσα έμαθα ερευνώντας ιστορικές πηγές ή από μαρτυρίες ηλικιωμένων για το τόπο που ζούμε. Προσπάθησα σε μια απλή κατανοητή γλώσσα να παρουσιάσω την ζωή των προγόνων μας και όσων πέρασαν από αυτά τα χώματα και δημιούργησαν πολιτισμό. Με την ευχή οι επόμενες γενιές να συνεχίσουν την διατήρηση και ανάπτυξη αυτού του τόπου που είναι ένα στολίδι της Ανατολικής Αττικής.

Ποια σημασία έχει για εσάς η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της λαογραφίας;

Η πολιτιστική κληρονομιά είναι τα κτίρια μας ,τα μνημεία ,τα βιβλία, οι μηχανές, τα ρούχα, τα έργα τέχνης, αλλά και ο άυλος πολιτισμός όπως οι παραδόσεις, η λαογραφία , τα έθιμα, οι χοροί μας, η γλώσσα μας που πρέπει να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε . Αυτή είναι η ταυτότητά μας σ’ έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει. Οφείλουμε να κληροδοτήσουμε τον πολιτισμό που παραλάβαμε από τους προγόνους μας εμπλουτισμένο στις επόμενες γενιές.

Πείτε μας για το τελευταίο σας βιβλίο «Μάγισσες στο Μαρκόπουλο. Και άλλες αληθινές ιστορίες από τα Μεσόγεια Αττικής».

Το τελευταίο βιβλίο που έχει αυτόν τον τίτλο, με απασχόλησε πολύ. Οι μάγισσες και η μαγεία ήταν λέξεις απαγορευμένες ,σε στενό κύκλο τις ανέφεραν ,αλλά όχι ανοικτά . Ίσως φοβόντουσαν το μένος των μαγισσών. Πριν ξεκινήσω να γράφω ρώτησα γνωστούς από τα γειτονικά χωριά ,τι ήξεραν για τις μάγισσες , στην Κερατέα ένας γιατρός που είχε νοσηλεύσει άτομα με κατάθλιψη, του είπαν οι γονείς ότι το έπαθαν από τις Μαΐστρες. Σε άλλο χωριό υπήρχαν μάγισσες, μου είπε κάποιος ,αλλά φοβότανε να πει ονόματα. Όλοι μιλάνε για γυναίκες που επικαλούντο υπερφυσικές δυνάμεις του σκότους.
Όσο για τις άλλες ιστορίες είναι από μαρτυρίες ηλικιωμένων αν και έχω αλλάξει τα ονόματα για να μην ταυτοποιηθούν.

Ξεχωρίζετε κάποιο από τα βιβλία σας;

Θα έλεγε κάποιος είναι όλα τους παιδιά μου. Έχω αφιερώσει πολύ χρόνο από τη ζωή μου και τα αγαπώ όλα. Το πρώτο βιβλίο το έχω επανεκδώσει, επομένως οι αναγνώστες κρίνουν. Εγώ αγαπάω πολύ όμως «Το Πόρτο Ράφτη από την Αρχαιότητα….». Ίσως είναι το μοναδικό στην Ελληνική βιβλιογραφία που αναφέρεται στην πανάρχαια ιστορία αυτού του τόπου και όσων λαών πέρασαν από τα χώματά του Ρωμαίοι, Φράγκοι, Καταλανοί, Βυζαντινοί, Τούρκοι, Κουρσάροι, Πειρατές, Γερμανοί κατακτητές. Διατηρήθηκαν παρ’ όλα αυτά τα γλωσσικά χαρακτηριστικά των ονομάτων των περιοχών π.χ. Πρασιαί – Μπρασάς, Βραυρώνα- Βραώνα. Κορώνεια -Κορώνη. Συνοδεύεται από χάρτη του Κάουπερτ

 

Αγαπητή Κυρία Σοφία,  σας ευχαριστήσουμε θερμώς για την παραχώρηση της συνέντευξής αυτής στο Marko.gr

Ευχαριστώ κ. Μαντάλα για τη φιλοξενία.
Σοφία Γκλιάτη -Χασιώτη

Be the first to comment on "Σοφία Γκλιάτη – Χασιώτη: «Οφείλουμε να κληροδοτήσουμε τον πολιτισμό που παραλάβαμε από τους προγόνους μας εμπλουτισμένο στις επόμενες γενιές»"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*