Σκέψεις πάνω στην «Λαϊκή Συνέλευση για τα απορρίμματα»

Συμμετέχοντας στην παράσταση διαμαρτυρίας για τα σκουπίδια της 1ης Σεπτεμβρίου και στη «Λαϊκή Συνέλευση» που συνεκλήθη κατόπιν του αιτήματος των πολιτών άκουσα και επιβεβαίωσα διάφορα πράγματα που κυκλοφορούν ως φήμες και που αφορούν την όλη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει ο Δήμος μας.

Πρώτον είναι η επιβεβαίωση της παντελούς διάλυσης στην οποία είχε περιπέσει η προηγηθείσα διοίκηση, κάτι που φάνηκε περίτρανα από το πιγκ πογκ αλληλοεπίρριψης ευθυνών που είδαμε να παίζεται μεταξύ πρώην Δημάρχου (απών στη συγκεκριμένη συνάντηση), Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Οικονομικής Διοίκησης του Δήμου. Οι σαφείς κατηγορίες για «πολιτικές συμφωνίες» παρασκηνίου, καθώς και οι υπαινιγμοί για οικονομικές ατασθαλίες έπεσαν ως καθαρτήριος βροχή στο Άρτεμις (αλλά κάθαρση δεν υπήρξε).

Δεύτερον ότι το σχέδιο αντιμετώπισης συνολικά του προβλήματος της οικολογικής καταστροφής στο Δήμο μας, δεν υπάρχει. Υπάρχουν σκέψεις, υπάρχουν προβληματισμοί, αλλά δεν παρουσιάστηκε κάτι που να αποτελεί ένα σχέδιο ολοκληρωμένο έτοιμο προς αρχή υλοποίησης.

Εκτός από τους εντελώς νέους στο Δημοτικό Συμβούλιο, όλοι οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν ευθύνη για την κατάσταση αυτή, είτε λόγω κακοδιοίκησης (όσοι διοίκησαν) είτε λόγω ανοχής και χλιαρής αντίστασης στις κακοδιοικήσεις (όσοι αντιπολιτεύονταν). Ευθύνη επίσης έχει σίγουρα και η Περιφέρεια τουλάχιστον στις δύο τελευταίες διοικήσεις της.

Σκοπός όμως δεν είναι η εκδίκηση, ή η επίρριψη ευθυνών. Αυτό αφορά τη δικαιοσύνη και ήδη έχουν γίνει κάποιες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση οι οποίες, όποιο αποτέλεσμα και να έχουν, δεν θα συμβάλουν στη λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Είναι δυστυχώς περισσότερο θέμα αρχής και ίσως κατανάλωσης και όχι ουσίας.

Σκοπός είναι να σοβαρευτεί επιτέλους η Δημοτική μας Αρχή και να αφήσει στο τέλος της τετραετίας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος στο οποίο να περιλαμβάνονται οι κατάλληλες υποδομές διαχείρισης των λυμάτων, των κλαδεμάτων, των οικιακών απορριμμάτων, της ανακύκλωσης και της εξαγωγής οφέλους από αυτήν τη διαχείριση, (οφέλους υπέρ των δημοτών του Μαρκοπούλου και του Πόρτο Ράφτη και όχι των εργολάβων εις βάρος των πολιτών και του Δήμου μας).

Μετά την εκλογή του νέου Δημοτικού Συμβουλίου τον Μάιο και γνωρίζοντας από τότε το φλέγον ζήτημα των σκουπιδιών, σκέφτομαι πως λογικό είναι αυτήν τη στιγμή να υπήρχε έτοιμο ένα σχέδιο αντιμετώπισης των θεμάτων αυτών σε βάθος. Οι τρεις  (τέσσερις πια) μήνες που έχουν μεσολαβήσει είναι αρκετοί για να γίνουν οι κατάλληλες συναντήσεις με ειδικούς ώστε να έχουμε στα χέρια μας μια ή δύο σοβαρά μελετημένες λύσεις που να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των σκουπιδιών και των λυμάτων (πχ απομάκρυνση χωματερής, κατασκευή αρδευτικών δικτύων με χρήση του νερού από το ΚΕΛ, εξεύρεση χώρου δημιουργίας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, καύσης με παραγωγή ενέργειας κλπ). Παρόμοια κίνηση δημιουργίας κέντρου διαχείρισης απορριμμάτων διαβάζω ότι ετοιμάζει ο Δήμος Ιωαννιτών πχ. Την παρουσίαση αυτών των λύσεων θέλουμε να τη δούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε ειδικές ενημερωτικές συναντήσεις των κατοίκων, ώστε να προχωρήσει άμεσα η προσπάθεια υλοποίησης.

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, η νέα Διοίκηση έχει ένα πλεονέκτημα. Την απαράδεκτη προηγηθείσα κατάσταση. Πραγματικά πιστεύω ότι κάποιος πρέπει να προσπαθήσει για να τα καταφέρει χειρότερα από την προηγούμενη διοίκηση. Ήδη, η προσπάθεια του νέου Αντιδημάρχου κου Αϊδινιώτη έχει δείξει κάποιο αποτέλεσμα που έχει γίνει από μεγάλο τμήμα του κόσμου αντιληπτό και έχει καλές κριτικές. Η παγίδα εδώ είναι ότι η νέα Δημοτική Αρχή μπορεί να αράξει σε αυτό το εύκολο έργο του να αποδείξει ότι είναι κάτι περισσότερο από το τίποτα που προηγήθηκε.

Παράλληλα όμως υπάρχει και η δυνατότητα και ο χρόνος για να γραφτεί ιστορία με happy ending. Μπορεί το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να μεταμορφώσει την κατάσταση και στο τέλος της θητείας του, τα μέλη του να είναι περήφανα, αφήνοντας μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που να κάνει το Δήμο μας πρότυπο, όπως είναι τώρα πχ των Τρικάλων, όπως ήταν κάποτε ο δικός μας επί αναγκαστικού συνεταιρισμού (γι αυτόν τον λόγο έχουμε και προτομή του Δημοσθένη Σωτηρίου εξ’άλλου).

Απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω και πρωταρχικός στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής πρέπει να είναι η συστράτευση όλων των πολιτών γύρω από το κοινό καλό, το οποίο θα πρέπει να εξηγηθεί με απλό τρόπο και σαφείς οδηγίες οι οποίες να φτάσουν στα αυτιά όλων των κατοίκων αυτού του τόπου. Θα πρέπει να καταγγελθούν σαφώς και να απομονωθούν διχαστικά στοιχεία τα οποία δεν χάνουν ευκαιρία να αμολάνε «μύγες» στους «μυγιαζόμενους» ώστε να δημιουργείται πόλωση των κατοίκων σε «εμείς» κι «εσείς».

Πιστεύω ότι το κύριο θετικό της συνάντησης αυτής ήταν η επίδειξη από πλευράς διοικήσεως μιας διάθεσης συνεργασίας με τους πολίτες, κάτι που στην προηγούμενη διοίκηση ήταν επίσης τρομερά προβληματικό και οφείλεται στην εντελώς αδέξια και υπεροπτική αντιμετώπιση του πολίτη ως «πολιτικού εχθρού». Γνωστό και πολυσυζητημένο θέμα και ας μην επεκταθούμε. Είναι λοιπόν και αυτό μια βελτίωση σε σχέση με το πριν.

Δυστυχώς λόγω της συγκυρίας που έχει προκύψει από την προηγούμενη διοίκηση και έχει συσσωρεύσει πολύ θυμό και αγανάκτηση, δεν θα υπάρχει πολλή ανοχή και πίστωση χρόνου.

Αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητοί και αγαπητές Σύμβουλοι: Οι Δημότες, οι ψηφοφόροι σας είμαστε εδώ και να είστε σίγουροι ότι προτιμάμε να βοηθάμε, παρά να διαμαρτυρόμαστε. Αναμένουμε κινήσεις με σοβαρότητα, ειλικρίνεια και ταχύτητα. Μην χάσετε την ευκαιρία που σας δώσαμε να φέρετε ξανά στον Δήμο Μαρκοπούλου τη χαμένη του αξιοπρέπεια και την ουσιαστική ευημερία.

Πάνος Σπυρόπουλος

Be the first to comment on "Σκέψεις πάνω στην «Λαϊκή Συνέλευση για τα απορρίμματα»"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*