Σκέψεις και προβληματισμός για το ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας με τελικό αποδέκτη τη Χαμολιά

Σκέψεις και προβληματισμός, μετά την “ανοιχτή” πρόσκληση του Δήμου Μαρκοπούλου σε λαϊκή συνέλευση, που αφορά τη μεταφορά των ακαθάρτων του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού στο ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας και τελικό αποδέκτη την θαλάσσια περιοχή της Χαμολιάς.

Η αποχέτευση του παραλιακού μετώπου (Δήμοι Σαρωνικού, Κρωπίας που αφορά τις περιοχές Π. Φώκαια, Ανάβυσσο, Σαρωνίδα, Λαγονήσι, και Άγιο Δημήτριο με την Αγία Μαρίνα) είναι ένα ακόμα “έργο” για το οποίο αναζητείται λύση σχεδόν μία εικοσαετία! Μιλάμε για έργο που αφορά χιλιάδες κατοίκους, επιχειρήσεις και βιομηχανίες της Ανατ. Αττικής σε όλα τα επίπεδα της διαβίωσής τους.

Για άλλη μια φορά φαίνεται, “δια γυμνού οφθαλμού”, η παντελής απουσία κεντρικού σχεδιασμού! Το κράτος αφήνει έκθετους τους δήμους να … βγάλουν “το φίδι απ’ την τρύπα”! Απουσία που δίνει το “ελεύθερο” σε … αναθέσεις επί μέρους έργων (και όχι ενός κεντρικού έργου) σε ιδιωτικές εταιρίες, με το αζημείωτο φυσικά! Ήδη η ΕΛΛΑΚΤΩΡ (συμφερόντων Μπόμπολα) κατασκευάζει το έργο στο Κορωπί. Η κεντρική ευθύνη λοιπόν, είναι της πολιτείας. H ΕΥΔΑΠ όμως, πως κατέληξε να “προτείνει” ως τελικό αποδέκτη τη Χαμολιά; Ποιά Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) την οδήγησε να καταλήξει σ’ αυτή την πρόταση; Και μάλιστα με φόντο την ιδιωτικοποίηση της (κεντρικές υποδομές όπως φράγματα, υδραγωγεία μεταφοράς, κλπ)! Ποια είναι η θέση της Περιφέρειας; Δε θάπρεπε “ιεραρχικά” να προτείνει έναν κεντρικό σχεδιασμό, με ανάλογες μελέτες; Εν τέλει, θα μπορούσε ο κάθε δήμος ξεχωριστά να παίξει το ρόλο που του αναλογεί, με βάση το όφελος των δημοτών του;

Ας έρθουμε όμως στη δικιά μας “γειτονιά”!

Γνωρίζουμε ότι αυτό το ζήτημα μας απασχόλησε και το 2018! Το τότε Δημ. Συμβ. είχε πάρει ανάλογη ομόφωνη αρνητική θέση στο ζήτημα (αρ. πρωτ. 306/2018), απόρροια αποφάσεων των Δημ. Συμβουλίων του Δήμου Σαρωνικού και Κορωπίου που ζήταγαν από την ΕΥΔΑΠ την μεταφορά και τη διαχείριση των λυμάτων της παραλιακής ζώνης από το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας. Οι προθέσεις των εμπλεκομένων λοιπόν, ήταν από τότε γνωστές! Ποιές ενέργειες λοιπόν έγιναν (… ή δεν έγιναν;) από τη νέα δημοτική αρχή, ώστε να αποτραπεί μια τέτοια απόφαση τελικού αποδέκτη ακαθάρτων στη Χαμολιά; Η Δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι “… όλες οι τελευταίες εξελίξεις έγιναν χωρίς καμία ενημέρωσή του …” και παρόλη την προσπάθεια της “ύστατης ώρας” (επιστολή 6335/12-5-2020) για αναβολή του Δημ. Συμβ. του Δ. Παιανίας, αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Ακολούθησαν προσφυγές κατά της απόφασης, προς το Δήμο Παιανίας (αρ.πρωτ.10387/26-05-2020) και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (κατ’ άρθρο 227 Ν.3852/10). Τι μέλλει γενέσθαι; Θα βάλω μέσα στον προβληματισμό μου και το Πόρτο Ράφτη! Είναι γνωστό ότι έχει δρομολογηθεί η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου στο Π. Ράφτη με την έγκριση της χρηματοδότησης ΕΣΠΑ να “τρέχει” από τις 11/11/2015 (αρ. αποφ. 5501- 29εκ. Ευρώ). Η μελέτη, βάση της οποίας εγκρίθηκε η χρηματοδότηση, μας πληροφορεί ότι η μεταφορά ακαθάρτων λυμάτων θα κατευθύνεται μέσω αγωγού στο κέντρο βιολογικού καθαρισμού στη θέση Μερέντα. Και από εκεί στη Χαμολιά. Έτσι δεν είναι; Έχει κάτι αλλάξει; Δεν βλέπω καμιά εργασία κατασκευής των αντλιοστασίων μεταφοράς!

Για όλα τα παραπάνω που αφορούν τη “γειτονιά’ μας, υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης για τα έργα συντήρησης του έργου (λειτουργικά έξοδα, ανταλλακτικά, καθαρισμός, φύλαξη, κλπ); Γιατί, κακά τα ψέματα! Δεν είναι μόνο το έργο, είναι και η συντήρησή του!

Η διαδικασία της λαϊκής συνέλευσης, θέλω να πιστεύω, ότι θα “ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙ” στην ΟΥΣΙΑ και στο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. Τεκμηριωμένος και σύντομος προβληματισμός, χωρίς περιττές παρεμβάσεις. Προτάσεις “ένθεν και ένθεν” της τοπικής μας κοινωνίας. Μακριά από παρουσίες για “προβολή” … παραγόντων, με βαρύγδουπες δηλώσεις και … αναθέματα! Το αποτέλεσμα θα είναι η κούραση και η αποχώρηση των συμμετεχόντων!

Καθοριστικό ρόλο στην τοπική μας κοινωνία έχουν, και πρέπει να έχουν, οι τοπικές συλλογικότητες με μια ενιαία στάση.

Εν κατακλείδι: μέχρι το κράτος να στηρίξει έναν κεντρ. σχεδιασμό για την Ανατ. Αττική και το παραλιακό της μέτωπο, είναι αδύνατον ο Δήμος Μαρκοπούλου να απορροφήσει μεγαλύτερο “όγκο” ακαθάρτων, πέραν των δικών του. Να υπενθυμίσουμε για μια ακόμα φορά ότι όταν μιλάμε για μεταφορά ακαθάρτων λυμάτων εννοούμε λύματα οικιών, επιχειρήσεων και βιομηχανιών.

Νικ. Κασίμης

 

Λαϊκή Συνέλευση για το ΚΕΛ την Κυριακή 21/6

Be the first to comment on "Σκέψεις και προβληματισμός για το ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας με τελικό αποδέκτη τη Χαμολιά"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*