Παρουσίαση του βιβλίου “ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ”

Ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου «ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ, 1941 – 1944, Πόρτο Ράφτη – Αλεξάνδρεια «Σύρματα», Πειραιάς» της αξιότιμης συμπολίτισσάς μας, Σοφίας Γκλιάτη – Χασιώτη, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 18.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μαρκοπούλου (Γ. Παπαβασιλείου 34).

Το βιβλίο αφορά στην ιστορία του πατέρα της συγγραφέως Σοφίας Γκλιάτη – Χασιώτη, μεταπλασμένη λογοτεχνικά και εμπλουτισμένη με κατάλληλο φωτογραφικό υλικό.

Ο Δ. Φύσσας γράφει για το βιβλίο: «Ο Γιώργος Χασιώτης, Αρβανίτης από το Μαρκόπουλο Μεσογείων, ήταν φαντάρος στην Αλβανία. Με την κατάρρευση του μετώπου το 1941, μην αντέχοντας την Κατοχή, διέφυγε – διακινδυνεύοντας εκτέλεση – με καΐκι από το Πόρτο Ράφτη προς την ουδέτερη Τουρκία. Μετά από πολλές περιπέτειες, κατατάχτηκε ναυτης πυροβολητής στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, με ναύσταθμο την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, παίρνοντας μέρος σε πολλές (αερο)ναυμαχίες. Στο λεγόμενο «Κίνημα της Μέσης Ανατολής» πιάστηκε αιχμάλωτος, φυλακίστηκε, θεωρήθηκε «παρασυρθείς», ανένηψε και ξανανέβηκε στο καράβι του. Με την Απελευθέρωση γύρισε στο χωριό, την αγαπημένη και τους γονείς του, όχι όμως και στον αδερφό του, που τον είχαν εκτελέσει οι Ιταλοί ως όμηρο».

Το βιβλίο, όπως και η παρουσίασή του, είναι αφιερωμένα στους «Μεσανατολίτες» από το Μαρκόπουλο, που πολέμησαν για την ελευθερία της πατρίδας μας. Αναφέρονται τα ονόματα:

1) Χασιώτης Γεώργιος, 2) Σωτηρίου Ιωάννης, 3) Σουλιώτης Ιωάννης, 4) Ευαγγελίου Πέτρος, 5) Ορφανός Ιωάννης, 6) Γέγος Γεώργιος, 7) Μπούκης Σπυρίδων του Ιωάννη, 8) Κιμπιζής Γεώργιος, 9) Φράγγος Ιωάννης, 10) Μπάρτζης Παναγιώτης, 11) Κορτέσης Γεώργιος, 12) Μπούκης Σπυρίδων του Γεωργίου, 13) Ντούνης Σταμάτης, 14) Καραμίχας Μιχαήλ, 15) Παπασωτηρίου Γεώργιος, 16) Νικολάου Χαράλαμπος, 17) Μπίστας Γεώργιος, 18) Κόλιας Γεώργιος, 19) Πίνης Ιωάννης, 20) Παπασωτηρίου Ιωάννης, 21) Βασιλείου Περικλής, 22) Καραγιάννης Δημήτριος, 23) Παπαγιαννάκος Παναγιώτης, 24) Δράκος Σταύρος, 25) Αλλαγιάννης Δημήτριος (είναι ενταφιασμένος στο Ρίμινι), 26) Μπιμπίκος Ιωαννης, 27) Αντωνίου Αντώνιος, 28) Πετούρης Θεόδωρος, 29) Μαντάλας Κωνσταντίνος, 30) Γιαννάκης Δημήτριος, 31) Στουραΐτης Κωνσταντίνος, 32) Νικολάου Παναγιώτης, 33) Παπαγιαννάκος Βασίλειος, 34) Δράκος Γεώργιος, 35) Μαγουλάς Χριστόφορος.

Η Σοφία Γκλιάτη – Χασιώτη γεννήθηκε στο Μαρκόπουλο Μεσογείων το 1949. Τελείωσε το Β’ Θηλέων (Μαράσλειο) στην Αθήνα και σπούδασε Αγγλικά στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση. Έχει υπηρετήσει από το 1982 στο Δήμο Μαρκοπούλου, ως εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος για δυο τετραετίες. Είναι μητέρα δύο αγοριών και γιαγιά τριών εγγονών.

Η ίδια έχει προσφέρει ένα πολύτιμο συγγραφικό έργο για την ιστορία της περιοχής του Μαρκοπούλου: «Μαρκόπουλο & Πόρτο Ράφτη, όσα έζησα άκουσα και διάβασα» (2018), «Το Πόρτο Ράφτη από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Ιστορικά και άλλα ανάλεκτα» (2019), «Μεσόγεια και Λαυρεωτική έναν αιώνα πριν. Ο Δημήτρης Χατζόπουλος πεζοπορεί και γράφει» (2020), «Ο Στρατοκόπος Χρ. Ενισλείδης και η Αττική του» (2021), από τις εκδόσεις «ΑΩ».

Be the first to comment on "Παρουσίαση του βιβλίου “ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*