Να παρθούν μέτρα για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα στο Μαρκόπουλο

Να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να λυθεί το πρόβλημα με τον παράνομο σκουπιδότοπο κοντά στα Λατομεία στο Μαρκόπουλο, ζητά με ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων – Λαυρεωτικής του ΚΚΕ. Η παρέμβαση έγινε με αφορμή το γεγονός ότι στη χωματερή είχε ξεσπάσει πυρκαγιά που έκαιγε για μέρες.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Πριν περάσει καλά καλά ένας μήνας από το “αναπτυξιακό” συνέδριο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο Λαύριο, η περιοχή των Μεσογείων “μυρίζει” από την περιβόητη ανάπτυξη και κανονικότητα που υποσχέθηκαν. “Μυρίζει” το νέφος της φωτιάς που σιγοκαίει εδώ και λίγες μέρες στο σκουπιδότοπο στο Μαρκόπουλο. Είναι μάλλον και αυτό ένα ακόμα σημάδι της επιστροφής στην κανονικότητα, ένα ακόμα σημάδι το πώς βιώνεται η τροχιά ανάπτυξης στην οποία έχει περάσει η περιοχή των Μεσογείων.

Για ακόμη μία φορά οι κάτοικοι και εργαζόμενοι του Μαρκοπούλου και της ευρύτερης περιοχής έρχονται αντιμέτωποι με τα τοξικά νέφη που προέρχονται από τη φωτιά σε έναν παράνομο – ημινόμιμο σκουπιδότοπο πέριξ των Λατομείων και πλησίον του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων του δήμου Μαρκοπούλου.

Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε δυστυχώς η τελευταία φορά που η περιοχή ζει στη σκιά του νέφους των καιόμενων απορριμμάτων. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο χώρο αποτελεί ένα περιβαλλοντικό έγκλημα διαρκείας. Σωροί σκουπιδιών που φθάνουν σε ύψος πολλών μέτρων. Λιωμένες σακούλες από τις οποίες ξεπροβάλλουν απόβλητα, σαπισμένα τρόφιμα, παλιοσίδερα, μπάζα, όλα ένας εφιαλτικά δύσοσμος σωρός, σε ένα βούρκο που σιγοκαίει. Μια επικίνδυνη, τοξική κατάσταση “φυτεμένη” ανάμεσα σε περιβόλια και βιοτεχνίες, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης του Μαρκοπούλου. Εγκλημα για το οποίο οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες όπως και οι ένοχοι είναι συγκεκριμένοι. Αιτία είναι η πολιτική τόσων και τόσων χρόνων, που βλέπει την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων ως πηγή κέρδους.

Μπροστά λοιπόν στο κέρδος δεν λογαριάζεται τίποτα, ούτε η προστασία του περιβάλλοντος ούτε η υγεία των κατοίκων και εργαζομένων της περιοχής. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι τεχνοκρατικό, είναι βαθύτατα πολιτικό – ταξικό. Η τεχνολογία σήμερα είναι επαρκής ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να είναι τέτοια που να μην επιβαρύνει την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Στο δρόμο όμως της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που μόνο κριτήριο έχει την κερδοφορία των επιχειρηματιών, τα σκουπίδια γίνονται χρυσάφι πάνω στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, του περιβάλλοντος, των λαϊκών δικαιωμάτων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ανεξάρτητα από τις όποιες επιμέρους διαφωνίες, ταυτίζονται δήμαρχοι, Τοπική Διοίκηση, περιφερειάρχες και προφανώς τα κόμματα που εκπροσωπούν. Είναι τεράστια η ευθύνη τόσο του δήμου Μαρκοπούλου όσο και της Περιφέρειας Αττικής που δείχνουν ανοχή σε αυτήν την κατάσταση, που η στάση τους “τροφοδοτεί” διαρκώς να υπάρχουν τέτοιου είδους περιβαλλοντικές βόμβες. Είναι τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που όχι μόνο ανέχεται μία τέτοια κατάσταση αλλά πολύ περισσότερο είναι η θέση της, είναι πολιτική της επιλογή να μη δίνεται λύση στο θέμα των απορριμμάτων με γνώμονα την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους με τα σωματεία τους, τις Λαϊκές Επιτροπές, στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, να ξεσηκωθούν και να σταματήσουν με τον αγώνα τους το περιβαλλοντικό έγκλημα. Να απαιτήσουν από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια, το δήμο άμεση λύση στο πρόβλημα, μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ – ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ 9/5/18

Be the first to comment on "Να παρθούν μέτρα για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα στο Μαρκόπουλο"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*