Μήνυμα Μητροπολίτη Νικολάου προς τους μαθητές, τους γονείς και καθηγητές

Μ Η Ν Υ Μ Α
Προς τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων
τους γονείς και καθηγητές
των Μεσογείων & της Λαυρεωτικής

με την έναρξη του σχολικού έτους 2017-2018

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων,

Με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού έτους και τον καθιερωμένο αγιασμό, εύχομαι σε όλους σας να έχετε μια καλή και ευλογημένη χρονιά.

Σήμερα, καθώς αρχίζουν τα μαθήματα, όλων τα μάτια είναι καρφωμένα επάνω σας. Οι γονείς σας στηρίζουν τις ελπίδες τους στο σχολείο, οι δάσκαλοί σας χαίρονται που σας ξανασυναντούν, οι εκπρόσωποι της πολιτείας αναλογίζονται τις ευθύνες τους απέναντί σας, η Εκκλησία τέλεσε τον αγιασμό, θέλοντας να έχετε τον φωτισμό του Θεού στον αγώνα σας, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μιλούν για σας, στη Βουλή διεξάγονται έντονες συζητήσεις για σας. Όλοι φαίνεται πως θέλουν το καλό σας. Λίγοι όμως το υπηρετούν.

Είναι τόσο σημαντικό θέμα η μόρφωσή σας που θα έπρεπε το Υπουργείο Παιδείας να είναι το πρώτο υπουργείο από όλα. Όπως καταλαβαίνετε, από την επιτυχία σας στο σχολείο καθορίζεται το μέλλον σας. Από το είδος όμως της εκπαίδευσής σας καθορίζεται και το μέλλον της πατρίδας μας και η ευημερία της κοινωνίας μας. Γι’ αυτό και θέλουμε στο σχολείο όχι μόνο να γεμίσετε το μυαλό σας με γνώσεις, αλλά κυρίως την καρδιά σας με αγάπη, πίστη, αρετές και ιερές αξίες.

Εγώ σαν ο Επίσκοπος της περιοχής μας, ένα πράγμα έχω να σας πω∙ αν μάθετε όλα τα μαθήματά σας και λύνετε όλες τις ασκήσεις σας, και είστε πρώτοι στα ηλεκτρονικά παιγνίδια, αλλά δεν μάθετε τί είναι ο Θεός και πώς κανείς τον πλησιάζει, τότε έχετε αποτύχει. Για τον λόγο αυτόν, το πιο σημαντικό μάθημα στο σχολείο σας είναι τα θρησκευτικά και η πιο σπουδαία ώρα είναι η ώρα της προσευχής. Αν αυτά δεν γίνονται σωστά, τότε δεν είναι καλό το σχολείο. Αν αυτά γίνονται όπως πρέπει τότε το σχολείο σας αξίζει.

Προσωπικά, είμαι πάντα στη διάθεσή σας. Αν με καλέσετε ευχαρίστως να σας επισκεφθώ∙ αν πάλι θέλετε να έρθετε εσείς κοντά μου, σας περιμένω με ανοιχτή την αγκαλιά είτε στα Σπάτα, είτε στο Επισκοπείο του Λαυρίου, είτε σε κάποιο από τα όμορφα μοναστηράκια μας είτε σε ένα από τα πανέμορφα ξωκλήσια της περιοχής μας ή όπου αλλού νομίζετε.

Να έχετε την ευλογία του Θεού, παιδιά, και ο Θεός να φωτίζει τους γονείς και τους δασκάλους σας.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ὁ Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Μ Η Ν Υ Μ Α
Προς τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων
τους γονείς και καθηγητές
των Μεσογείων & της Λαυρεωτικής

με την έναρξη του σχολικού έτους 2017-2018

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, γονείς και καθηγητές,

Με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού έτους και τον καθιερωμένο πλέον αγιασμό, θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου που επικοινωνώ μαζί σας και φυσικά να δώσω τις ευχές μου για καλή και γεμάτη από ουσιαστική γνώση, πρόοδο και επιτυχίες χρονιά. Μαζί όμως με τις ευχές, θα ήθελα να σας πω και δυο αλήθειες, γιατί ενώ οι ευχές δείχνουν την αγάπη μας, οι αλήθειες φανερώνουν τη σοφία μας και η ζωή δεν θεμελιώνεται σε ευχολόγια αλλά σε αλήθειες.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και η κρίση στην πατρίδα μας, για την οποία όλοι μιλούν, δεν φαίνεται να υποχωρεί. Αυτό όμως για το οποίο δεν γίνεται λόγος είναι η βαθύτατη παρακμή, κύρια αιτία της οποίας είναι η άνευρη και δίχως πνεύμα παιδεία μας και θύματά της η πορεία μας ως έθνους και εσείς τα παιδιά.

Ἡ παιδεία είναι το κλειδί της επιβίωσης και ευημερίας μας ως έθνους και κοινωνίας και δυστυχώς, παρά τις συνεχείς μεγαλόστομες διακηρύξεις για τη φροντίδα της πολιτείας, η ποιότητά της στην πατρίδα μας δεν είναι αυτή που της αξίζει. Όχι γιατί δεν δίδονται χρήματα ούτε γιατί δεν υπάρχουν προγράμματα, αλλά γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα ως έχει δεν παρέχει σοφία, δεν φωτίζει, δεν μορφώνει ανθρώπους, δεν προσφέρει όραμα, δεν παράγει πολιτισμό, δεν στηρίζεται σε αξίες. Μοιάζει με εργοστάσιο μηχανικής αναπαραγωγής και μεταφοράς γνώσης και πληροφοριών.

Η ανάγκη για τη μετάλλαξη της γνώσης σε μόρφωση και των πρόσκαιρων πληροφοριών σε διαχρονικές αξίες και πνεύμα είναι επιτακτική όσο ποτέ. Ένα σχολείο που γεμίζει τα μυαλά με πληροφορίες και δεν καλλιεργεί ισόμορφα την ψυχή είναι σαν να προσφέρει τροφή που έχει θερμίδες που αρρωσταίνουν και παχαίνουν και όχι βιταμίνες που χαρίζουν ζωή και υγεία. Όπως η διατροφή μας έχει απομακρυνθεί από τους όρους υγιεινής, προσθέτοντας στο σώμα λίπος και όχι υγεία, διάρκεια ζωής χωρίς ποιότητα, έτσι και η εκπαίδευσή μας δίνει έμφαση στη γνώση και όχι στη σοφία. Η παραδοσιακή μας δίαιτα αποδεδειγμένα είναι η καλύτερη. Το ίδιο και η παραδοσιακή μας παιδεία είναι περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ. Μορφωμένος δεν είναι αυτός που ξέρει πολλά, αλλά ο σοφός που μπορεί να βλέπει την αλήθεια και να διαχειρίζεται τη γνώση.

Απευθύνομαι σε όλους όσοι συγκροτούν την ευρύτερη εκπαιδευτική οικογένεια, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές. Όλοι μαζί καλούμαστε να συμβάλουμε σε μια προσπάθεια διεκδίκησης της αληθινής μόρφωσης. Αν δεν δώσουμε προτεραιότητα σε τέτοια παιδεία, τελειώσαμε. Η αδικία που θα έχουμε διαπράξει στα παιδιά, στους εαυτούς και στο μέλλον μας θα είναι ασυγχώρητη.

Σε μια τέτοια προσπάθεια κι εμείς ως Εκκλησία είμαστε στο πλευρό όλων σας και με όλες μας τις δυνάμεις. Ο αγιασμός που σήμερα τελέσαμε δεν αποτελεί ένα τυπικό προνόμιο της Εκκλησίας που αγωνίζεται να διατηρήσει, αλλά ένα δικαίωμα στην πνευματική μόρφωση όλων μας που με κάθε τρόπο πρέπει ως εκπαιδευτική κοινότητα να αξιοποιήσουμε. Μας λείπει ο Θεός. Γκρεμίσαμε την πίστη σε Αυτόν μέσα μας. Εμείς ως Εκκλησία αυτό που ξέρουμε είναι να μιλήσουμε για τον Θεό και το Ευαγγέλιο και να τον προσφέρουμε ως έμπνευση και ανάσα στα πνευμόνια των παιδιών και ως ζωογόνο συμπλήρωμα στη σχολική γνώση. Στο μέτρο που μας αναγνωρίζεται αυτός ο ρόλος, και εγώ προσωπικά και οι ιερείς μας, είμαστε στη διάθεσή σας, έτοιμοι να σταθούμε στο πλευρό σας, έτοιμοι να ανοίξουμε την πόρτα μας σε όλους, έτοιμοι να ανοίξουμε και την καρδιά μας.

Να έχετε όλοι σας, καθηγητές, γονείς και μαθητές την ευλογία του Θεού.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ὁ Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Be the first to comment on "Μήνυμα Μητροπολίτη Νικολάου προς τους μαθητές, τους γονείς και καθηγητές"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*