Με την πράσινη σημαία των «Οικολογικών Σχολείων» διακρίθηκε το 3ο Νηπιαγωγείο Μαρκόπουλου

Το 3ο Νηπιαγωγείο Μαρκοπούλου, βραβεύτηκε με την πράσινη σημαία των «Οικολογικών Σχολείων», ανάμεσα σε 37 δημόσια και 6 ιδιωτικά νηπιαγωγεία από όλη τη χώρα, σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Απριλίου 2019, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη και στην οποία παραβρέθηκε η σύζυγος της Αυτού Εξοχότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας, κα Σίσσυ Παυλόπουλου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τα «Οικολογικά Σχολεία», που συμπληρώνουν φέτος τα 25 χρόνια λειτουργίας τους. Στο πλαίσιο του Εορτασμού πραγματοποιήθηκε η Βράβευση 121 Σχολικών Μονάδων, με την Πράσινη Σημαία, παγκόσμιο σύμβολο αειφορικής πιστοποίησης των Σχολείων και την παρουσία περισσότερων από 500 μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων από όλη την Ελλάδα.

H «Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης», εθνικός χειριστής του Προγράμματος, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία», διοργάνωσε την εκδήλωση βράβευσης των σχολείων που συμμετέχουν με επιτυχία στο Δίκτυο, επί δύο ή περισσότερα έτη με επιτυχημένες και πρωτότυπες δράσεις.

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών και μαθητριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

Τα «Οικολογικά Σχολεία» είναι ένα καταξιωμένο διεθνές Πρόγραμμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, μέσω του οποίου οι μαθητές και οι μαθήτριες αποκτούν γνώσεις, δεξιότητες και αξίες, απαραίτητες για να αλλάξουν το σχολείο τους και να διεκδικήσουν ένα βιώσιμο – αειφόρο περιβάλλον. Μέσα από τη μαθησιακή διαδικασία, αλλά και διάφορες μορφές σχολικής και κοινωνικής δράσης, το Πρόγραμμα παρέχει και υποστηρίζει ένα πλαίσιο συνεργασίας.

To 3ο Νηπιαγωγείο Μαρκόπουλου συμμετείχε στο Πρόγραμμα, με τις ακόλουθες περιβαλλοντικές δράσεις ανά σχολικό έτος:

Το 2013 – 2014 αφιερώθηκε στη διαμόρφωση της Σχολικής Αυλής, με τη δημιουργία βοτανόκηπου, κομποστοποιητή και παράλληλα έγιναν εργασίες καλλωπισμού και δημιουργίας χώρου ανάπαυσης με πέργκολα, παγκάκια και τραπέζια, έπειτα από τη σημαντική συμβολή και συνεργασία των γονέων.

Την επόμενη χρονιά, 2014 – 2015, κυρίαρχη δραστηριότητα ήταν η Διαχείριση Απορριμμάτων και η Ανακύκλωση, βασικές περιβαλλοντικές αρχές με τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν όλα τα ανακυκλώσιμα και φαινομενικά άχρηστα υλικά, για τις κατασκευές, χειροτεχνίες κ.α. μέσα στην τάξη. Επίσης, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, συγκεντρώθηκε μεγάλη ποσότητα πλαστικών καπακιών, που παραδόθηκαν στον Δήμο Μαρκοπούλου, για την ενίσχυση της δράσης του Πανελλήνιου Συλλόγου Πρόληψης και Συμπαράστασης Ανηλίκων Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων.

Κατά τα έτη 2016-2018, το Σχολείο συνέχισε την προσπάθεια των περιβαλλοντικών δράσεων των προηγούμενων ετών, ενταγμένες σε ένα ενιαίο πλαίσιο περιβαλλοντικών διαδικασιών και συμπεριφοράς, κάνοντας πραγματικότητα με αυτόν τον τρόπο, τον επίσημο τίτλο του «Οικολογικού Σχολείου».

Θα πρέπει να σημειωθεί το γεγονός, ότι είναι η τέταρτη φορά που βραβεύεται το συγκεκριμένο Σχολείο του Δήμου μας, μετά τη 2η θέση που κατέκτησε σε δυο κατηγορίες του Πανελλήνιου Καλλιτεχνικού – Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα: «Νερό, είσαι θησαυρός!», που διοργάνωσε το 2013 το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οίκαδε» της Τράπεζας Κύπρου. Καθώς και η είναι η δεύτερη φορά που καταφέρνει να αποκτήσει τη σημαία των οικολογικών σχολείων και να αποκτήσει πλέον την ταυτότητά του ως «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ

Be the first to comment on "Με την πράσινη σημαία των «Οικολογικών Σχολείων» διακρίθηκε το 3ο Νηπιαγωγείο Μαρκόπουλου"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*