Το Λιόπεσι, χωριό που πήρε το όνομα του από τον μεσαιωνικό Αρβανίτη πολέμαρχο Λιόπα ο οποίος έφτασε να πολεμά ως μισθοφόρος μέχρι την Ιταλία όπου υπάρχει και ομώνυμος οικισμός στον οποίον εγκαταστάθηκε η φάρα του, συνδέθηκε στενά με την ιστορία των Μεσογείων.
Κτισμένο στις παρυφές του Υμηττού – του γνωστού και ως «Τρελλού» στους Μεσογείτες – κατοικήθηκε από συγκεκριμένες αρβανίτικες φάρες, του Ντάβαρη, του Χούντα κ.α. από τη διακλάδωση των οποίων προήλθαν προϊόντος του χρόνου και τα υπόλοιπα σόγια του χωριού.
Στην Επανάσταση του 1821 έπαιξε σημαντικό ρόλο κι από εκεί και πέρα – μετά την απελευθέρωση – ακολούθησε τον δρόμο της ευημερίας και της ανάπτυξης. Φίλεργοι οι Λιοπεσιώτες καλλιέργησαν και φύτεψαν κυριολεκτικά και την τελευταία πιθαμή γης που τους ανήκε.
Κι είναι αλήθεια ότι τα ιδιοκτησιακά όρια του χωριού έφτασαν μέχρι την Πεντέλη ενώ από τη μεριά του Υμηττού εξαπλώθηκαν και στη δυτική πλευρά του όρους μέχρι την Καισαριανή κ.ο,κ. ενώ μέχρι και τη δεκαετία του 1950 όποιος Μεσογείτης κατέβαινε στην Αθήνα με το τραίνο ή το λεωφορείο περνούσε μέσα από τη θάλασσα των Λιοπεσιώτικων αμπελιών που κυμάτιζε από την Αγία Παρασκευή μέχρι το Χαλάνδρι και τον Χολαργό.
Μια πράσινη θάλασσα που μας έκανε όλους να νιώθουμε υπερήφανοι αφού ανήκε σε δικούς μας ανθρώπους, στους Αρβανίτες του Λιόπεσι, τους πρώτους από όλους τους Μεσογείτες που δρομολόγησαν ιππήλατα αρχικώς και κατόπιν μηχανοκίνητα λεωφορεία για Αθήνα.
Εκείνους που σε καιρούς οικονομικώς δύσκολους δεν φείσθηκαν εξόδων και λάμπρυναν τον ναό της Ζωοδόχου Πηγής με έργα μοναδικά του μεγάλου Φώτη Κόντογλου. Σήμερα αυτές οι όμορφες εποχές αποτελούν παρελθόν και το Λιόπεσι – με τη νέα του ονομασία ως Παιανία – αντιστέκεται όσο μπορεί στην ακαλαισθησία του τσιμέντου με την οποία απειλεί να το πνίξει η άναρχη επέκταση των Αθηνών που έχει εισβάλλει στον μεσογείτικο κάμπο πλήττοντας θανάσιμα τη φυσική ομορφιά του τοπίου και την ιδιοπροσωπεία των κατοίκων του.
Θέλοντας να διατηρήσουμε ζωντανές τις μνήμες του τόπου μας, σας καλούμε με το βίντεο αυτό σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χθες της όμορφης κι αρχοντικής Παιανίας, στο παλιό κι αγαπημένο μας Λιόπεσι.
Απολαύστε το……
Δημήτρης Μαντάλας
Be the first to comment on "Λιόπεσι (Η παλιά Παιανία)"