Κέντρο αντιμετώπισης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών περιστατικών στο Μαρκόπουλο

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τις βάσεις για τη δημιουργία Εθνικού Εκπαιδευτικού Κέντρου (ΕΕΚ) αντιμετώπισης χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών, πυρηνικών και εκρηκτικών περιστατικών, θέτει η προγραμματική σύμβαση, που υπογράφηκε προχθές μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας.

Το κέντρο, που θα είναι το πρώτο ειδικής εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών στην Ελλάδα, θα στεγαστεί στις εγκαταστάσεις του πρώην Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου στο Μαρκόπουλο Αττικής και θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας εκπαιδευομένων.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, τις διαδικασίες για τη δημιουργία του ΕΕΚ αναλαμβάνει το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), με τελικό αποδεκτή το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) της ΕΛΑΣ.

Παράλληλα, το ΕΕΚ θα καλύψει και τις ανάγκες υπηρεσιών και φορέων του ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που εμπλέκονται στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

Το ΕΕΚ, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, αναμένεται να προσδώσει στη χώρα μας προστιθέμενα οφέλη, καθώς προβλέπεται να εξελιχτεί σε πρότυπο κέντρο αναφοράς για τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, παρέχοντας εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις σε ενδιαφερομένους φορείς και οργανισμούς του εξωτερικού.

Το ΕΕΚ, όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, θα παρέχει:

– Βασική και συντηρητική θεωρητική εκπαίδευση, με δυνατότητα ταυτόχρονης διερμηνείας.
– Πρακτική εκπαίδευση στο πεδίο με χρήση ειδικού εξοπλισμού.
– Εκπαίδευση-προσομοίωση με τη δημιουργία ειδικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.
– Ασκήσεις προσομοίωσης πραγματικών συνθηκών, με χρήση πλήρους υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τη δοκιμή διαδικασιών.

Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται στα 430.000 ευρώ, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανέρχεται σε ποσοστό 75% και της εθνικής σε 25%.

Η πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του Εθνικού Εκπαιδευτικού Κέντρου, συνδέεται άμεσα με την εφαρμογή του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση τέτοιας μορφής περιστατικών και εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας 2014-2020.

Σημειώνεται ακόμη, ότι το κείμενο της προγραμματικής σύμβασης συνυπογράφουν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), καθηγητής Παναγιώτης Τσάκωνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Be the first to comment on "Κέντρο αντιμετώπισης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών περιστατικών στο Μαρκόπουλο"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*