Εκδήλωση για την 73η επέτειο του ολοκαυτώματος του Κορωπίου

«ΚΟΡΩΠΙ-ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ»
73η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ, ΤΙΜΗΣ & ΜΝΗΜΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ

(ΚΥΡΙΑΚΗ 8 & ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 )
O Δήμος Κρωπίας, διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις (Κυριακή 8 και Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017) Ανάδειξης, Τιμής και Μνήμης για την 73η θλιβερή επέτειο του ολοκαυτώματος της πόλης του Κορωπίου την περίοδο της Γερμανικής Ναζιστικής Κατοχής.Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017, στις 6 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου, ο Δήμος Κρωπίας αναδεικνύει, για πρώτη φορά από πλευράς Δήμου, τα γεγονότα εκείνων των ημερών, με παρουσίαση όλων των εκδοχών με τη βοήθεια Πανεπιστημιακών και τοπικών ιστορικών ερευνητών στην επιστημονική ημερίδα με τίτλο : «9 Οκτωβρίου 1944. Κορωπί, μια Μαρτυρική Πόλη».Η Ημερίδα έχει ως σκοπό την οργανωμένη και μεθοδική προετοιμασία του Φακέλου τεκμηρίωσης των γεγονότων του Ολοκαυτώματος του Κορωπίου για την επίσημη αναγνώρισή του από την Ελληνική Πολιτεία. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017 με τον Όρθρο, τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου ενώ αμέσως μετά θα τελεστεί η Επιμνημόσυνη Δέηση στην Πλατεία της 9ης Οκτωβρίου 1944, κοντά στο Α΄ Δημοτικό Κοιμητήριο, στο μνημείο των πεσόντων της ημέρας εκείνης. Η φετινή επέτειος συμπίπτει χρονικά με τις ημερομηνίες των γεγονότων : Κυριακή 8 Οκτωβρίου 1944, μαζική έξοδος κατοίκων από την πόλη, τις πρώτες βραδινές ώρες και μετά, ύστερα από ανταλλαγές πυρών στο βόρειο οδικό άξονα της πόλης μεταξύ μηχανοκίνητης γερμανικής δύναμης και μαχητών του εφεδρικού ΕΛ.ΑΣ. Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 1944, τρεις ημέρες πριν την απελευθέρωση της Αθήνας, ισχυρή γερμανική ναζιστική δύναμη πυρός φτάνει τα ξημερώματα και σπέρνει τον όλεθρο στο διάβα της : Οι Ναζιστικές δυνάμεις, δολοφονούν με πολλούς φρικτούς τρόπους, 47 αμάχους ηλικίας, από 2 έως 80 ετών( πολλοί οι τραυματίες ενώ στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται και δύο κάτοικοι της Παιανίας που εκτελέστηκαν στην λεωφ. Αθηνών –Λαυρίου στην πορεία της γερμανικής ναζιστικής δύναμης). Πυρπολήθηκαν, 401 οικίες, 60 ιδιωτικές επιχειρήσεις-καταστήματα(ιατρεία, φαρμακεία, κουρεία, ξυλουργεία, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, παντοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, βαρελοποιεία, μηχανουργεία, χημεία, καφενεία, αποθήκες οίνου, υποδηματοποιεία, χρυσοχοείο, επισκευές ποδηλάτου, ραφείο, οινομαγειρείο κ.α), το Κοινοτικό κατάστημα, το Υποθηκοφυλακείο, το Τηλεγραφείο-ταχυδρομείο και τέσσερα συμβολαιογραφεία. Με την υπ’ αριθμόν 275/2011 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Κρωπίας ανακηρύχθηκε σε Μαρτυρική Πόλη.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΔΙΗΜΕΡΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 : Επιστημονική Ημερίδα για τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος του Κορωπίου με τίτλο : «9 Οκτωβρίου 1944: Κορωπί, μια μαρτυρική πόλη». Δημαρχείο Κρωπίας (Αμφιθέατρο) : Ώρα 18:00
18:00 Χαιρετισμός, Δημητρίου Ν. Κιούση, Δημάρχου Κρωπίας
Εισαγωγή στην θεματική της Ημερίδας : Δημήτρης Κ. Αποστολόπουλος, Ερευνητής
της Ακαδημίας Αθηνών

18:15 -18:45 Το ιστορικό πλαίσιο
-Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών: «Από την Κατοχή στην
Απελευθέρωση»
-Στράτος Δορδανάς, Επίκ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας: «Η γερμανική πολιτική αντιποίνων στην κατεχόμενη Ελλάδα».

18.45-20.00 Τοπικοί ιστορικοί ερευνητές για την καταστροφή του Κορωπίου
-Θωμάς Πρόφης: «Η τραγωδία του Κορωπίου μέσα από την τοπική βιβλιογραφία και η αξιοπιστία της».
-Γιώργος Κόλλιας – Νικόλαος Λάζαρης: «Το Κορωπί από την Αντίσταση στην Απελευθέρωση»
-Γιώργος Ντούνης – Τάκης Πρόφης – Αθανάσιος Πουλάκης: «Η καταστροφή του Κορωπίου, ντοκουμέντα και μαρτυρίες».

20:00-22:00 Συζήτηση-ερωτήσεις κοινού
Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017
-Ιερός Ναός Αναλήψεως του Κυρίου (Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 220)
07.00 π.μ.-09.30π.μ.: Όρθρος & Θεία Λειτουργία
10.00 π.μ.: Τέλεση Δοξολογίας
-11:00 Πλατεία 9ης Οκτωβρίου 1944 (Α΄ Δημοτικό Κοιμητήριο Κορωπίου-συμβολή Λεωφ. Βασιλ.Κωνσταντίνου,Οδών Κύπρου & Αναπαύσεως) : Επιμνημόσυνη Δέηση σε μνήμη νεκρών, Προσκλητήριο νεκρών, Κατάθεση Στεφάνου, Όρκος Μνήμης Δ.Σ. Κρωπίας, Τήρηση ενός λεπτού σιγή, Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου. Συμμετέχει η Δημοτική Φιλαρμονική-ΝΠΔΔ Σφηττός.
—————————————-
Η Διακήρυξη του Δ.Σ Κρωπίας όπως αυτή ψηφίστηκε στην 26η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 9.10.2011
Σήμερα, 9 Οκτωβρίου 2011, στην 67η επέτειο του ολοκαυτώματος της πόλης μας, το Δημοτικό Συμβούλιο : Διακηρύσσει μπροστά στους απογόνους των θυμάτων της 9ης Οκτωβρίου 1944 και το λαό του Κορωπίου, την απόφασή του να θυμάται πάντα και να τιμά τη θυσία τους. Διακηρύσσει πως εκπροσωπεί όχι μόνον τους Κορωπιώτες στο σήμερα και στην προοπτική του αύριο, αλλά και τους Κορωπιώτες που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες της πατρίδας μας για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Διακηρύσσει τη δέσμευσή του, μπροστά στη δυστυχία που βίωσε η πόλη μας, κατά τη γερμανική κατοχή, από τις αποτρόπαιες πράξεις των ναζιστικών μηχανισμών, να δώσει τη σύγχρονη μάχη για τη διεκδίκηση των ανεκπλήρωτων και απαράγραπτων δικαίων των πολιτών μας. Δεσμεύεται, να μην αφήσει την τραγωδία της 9ης Οκτωβρίου 1944 να «στοιχειώνει» τον τόπο μας. Διακηρύσσει την απόφασή του να περιφρουρήσει την ιερότητα της θυσίας και να προασπιστεί με θάρρος την ιστορική μνήμη για τις επόμενες γενιές.
Μπροστά στο «Δημόσιο Σήμα» των 47 εκτελεσμένων,
Διακηρύσσει την προσήλωσή του στον αγώνα για να δικαιωθεί το Κορωπί που θυσιάστηκε στις 9 Οκτωβρίου 1944 στο βωμό της εθνικής απελευθέρωσης.

Be the first to comment on "Εκδήλωση για την 73η επέτειο του ολοκαυτώματος του Κορωπίου"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*