Η συκιά σαν βότανο

ΣΥΚΙΑ – FICUS CARICA

Σήμερα θα σας μιλήσω για την Συκιά σαν θεραπευτικό βότανο. Η συκιά είναι από τα δέντρα που ανήκει στην ιστορία της ανθρωπότητας και μαζί με την ελιά και το αμπέλι μοιράζεται την αναφορά στην Βίβλο. Ο Πλάτωνας τα αποκαλούσε φίλους των φιλοσόφων γιατό τονώνουν το μυαλό. Ο Διοσκουρίδης σύστηνε τα σύκα και τα φουντούκια για πιθανή δηλητηρίαση, ενώ η σχολή των τα σύστηνε σαν τονωτική, παχυντική τροφή, που χαλαρώνει τα έντερα, ανακουφίζει το στήθος και γιατρεύει πολλούς όγκους. Η παλιά φαρμακολογία τα κατατάσσει ανάμεσα στους 4 καρπούς, σύκα, χουρμάδες, τζίτζιφα και σταφίδες που ανακουφίζουν το στήθος.

Τα χρήσιμα μέρη του φυτού είναι τα φρούτα και τα φύλλα που μαζεύονται το καλοκαίρι. Τα φύλλα και τα φρούτα τα ξηραίνουμε και τα φυλάγουμε για τον χειμώνα. Περιέχουν 50% ζάχαρη, ένζυμα, βλέννα, πηκτίνη, οργανικά οξέα, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο μαγνήσιο, σίδηρο, αζωτούχες ουσίες, χλώριο, κυτταρίνη και βιταμίνες Α, Β2, C.

ΦΥΛΛΑ

Είναι γεγονός ότι λίγοι γνωρίζουν τις μεγάλες θεραπευτικές ιδιότητες που έχουν τα φύλλα της συκιάς. Πρώτο το γάλα που βγάζουν τα φρέσκα φύλλα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να ξεφορτωθούμε κάλλους, σκληρύνσεις και κρεατοελιές Είναι το αντίδοτο για το δηλητήριο των σκορπιών και παλιά το χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία της λέπρας.

ΔΥΝΑΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΞΕΡΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΕΙΝΑΙ για το άσθμα και είναι και ασφαλή να χρησιμοποιείται και από παιδιά. Επίσης καθαρίζει τους πνεύμονες και τα ιγμόρεια ειδικά από φλέγματα. Προτείνουμε 3 τσάγια την ημέρα πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Επίσης βοηθά στο κυκλοφοριακό. Προτείνουμε τα φύλλα της συκιάς σε καπνιστές και σε κρυολογήματα για να καθαρίσουν τα φλέγματα από τον οργανισμό.
Δεν ξεχνώ ένα τηλεφώνημα που πήρα πρόσφατα από μία κυρία που της είχα προτείνει το συγκεκριμένο βότανο και μου είπε ότι είναι 62 χρονών και πρώτη φορά καθάρισε τόσον φλέγμα από τον οργανισμό της κάνοντας της να νοιώθει εξαιρετικά. Τα φύλλα της συκιάς ψημένα στο φούρνο και κοπανισμένα σε σκόνη βοηθούν να σταματήσει η ρινορραγία, όταν ρουφήξουμε λίγη από την σκόνη αυτή. Αυτήν την σκόνη την χρειαζόμαστε και για την καταπολέμηση της ευκοιλιότητας. Αναμειγνύοντας φύλλα συκιάς και δυόσμου βοηθά στην αντιμετώπιση διάρροιας.

ΣΥΚΑ – ΦΡΟΥΤΑ

Τα φρέσκα σύκα εκτός από νόστιμα είναι και τονωτικά, διουρητικά, ευκοίλια και ρίχνουν την πίεση. Νέες έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι όντως τα σύκα είναι φίλοι των φιλόσοφων, γιατί τα συστατικά τους τονώνουν και πνευματικά τον άνθρωπο.

Δυσκοιλιότητα – βάζουμε 5-6 ξηρά σύκα σε χλιαρό νερό και τα αφήνουμε όλο το βράδυ και το πρωί κατανήστικα τρώμε τα σύκα και πίνουμε το νερό τους.

Αναπνευστικό, φλεγμονές – βράζουμε 6 σύκα σε ένα ποτήρι νερό και τα κάνουμε αφέψημα και πίνουμε 2-3 ποτήρια την ημέρα και κάνουμε και γαργάρες. Μια άλλη συνταγή για το αναπνευστικό είναι: βράζουμε σύκα ξηρά, χουρμάδες, χαρούπια και αμύγδαλα με το ξηρό τους περίβλημα και πίνουμε 2-3 ποτήρια την ημέρα.

Γιώργος Έλληνας για τα Βοτανολογικά
Herbalist (School of Natural Healing U.S.A)
πηγή botanologika.gr

Be the first to comment on "Η συκιά σαν βότανο"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*