Γιατί η ΕΥΔΑΠ κρατάει κρυφή τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας-Κορωπίου;

Με τη δημιουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας – Κορωπίου, η ακτογραμμή της Ανατολικής Αττικής κινδυνεύει, στην καλύτερη περίπτωση, με υποβάθμιση, και στη χειρότερη με καταστροφή. Σε Σχινιά, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Αρτέμιδα, Χαρμολιά και Πόρτο Ράφτη ανησυχούν γι’ αυτά που ετοιμάζονται και η αγωνία τους πολλαπλασιάζεται διαπιστώνοντας ότι μεταξύ άλλων δεν έχει γνωστοποιηθεί εδώ και τόσο καιρό η υφιστάμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου ώστε να γνωρίζουν και οι ίδιοι το μέγεθος των συνεπειών που θα υπάρξουν από τα επεξεργασμένα λύματα. Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά και σοβαρά.

Παρά το γεγονός ότι χιλιάδες κάτοικοι, από τον Σχινιά μέχρι τον Πόρτο Ράφτη, θεσμικοί φορείς και σύσσωμη η δημοτική αρχή ζητούν εδώ και μήνες από την ΕΥΔΑΠ να δουν την επικαιροποιημένη περιβαλλοντική μελέτη που αφορά τη λειτουργία του νέου Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας – Κορωπίου, καθώς τα λύματα θα χύνονται στη θαλάσσια περιοχή τους, κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί εφικτό καθώς η ανώνυμη εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης δεν την δημοσιοποιήσει, όπως επισημαίνουν, προκαλώντας εύλογα απορίες ως προς τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης.

Βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει, και για τον οποίο ποτέ δεν ρωτήθηκε ο τοπικός πληθυσμός και ο δήμος Μαρκοπούλου, το Κέντρο Επεξεργασίας Παιανίας – Κορωπίου μέσω ενός δικτύου αγωγών συνολικού μήκους 53 χιλιομέτρων θα ρίχνει τα λύματα στην πανέμορφη παραθαλάσσια συνοικία της Χαμολιάς που βρίσκεται μεταξύ Πόρτο Ράφτη και Βραυρώνας. Από τη στιγμή που η μελέτη δεν έχει δημοσιοποιηθεί ήδη, αρκετοί κάνουν λόγο ακόμη και για κίνδυνο μόλυνσης όχι μονάχα της περιοχής αλλά ολόκληρης της ακτογραμμής της Ανατολικής Αττικής. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αβεβαιότητα εάν και κατά πόσο τα επόμενα χρόνια οι λουόμενοι θα μπορούν και πάλι να κάνουν άφοβα μπάνιο στα πεντακάθαρα νερά. Φοβούνται πως ο τόπος τους θα μετατραπεί σε κάτι άλλο, σίγουρα όχι καλό.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά στο newsbeast.gr ο δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας Αττικής κ. Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης, «η ΕΥΔΑΠ μας εμπαίζει και δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μαζί της. Αρνείται να μας δώσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία παρεμπιπτόντως θα τροποποιηθεί καθώς στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας – Κορωπίου θα μπουν και τα λύματα του δήμου Σαρωνικού» προσθέτοντας ότι η νέα μελέτη μπορεί να δημοσιοποιηθεί όταν θα έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου. «Με την ΕΥΔΑΠ δεν έχουμε ανοικτό κανάλι επικοινωνίας» δηλώνει.

Την ίδια άποψη έχουν και οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης του δήμου με τους οποίους επίσης συζητήσαμε το θέμα που ταλανίζει ολόκληρη την Ανατολική Αττική. «Έχουμε δει μονάχα την αρχική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά όχι την καινούργια, την επικαιροποιημένη που αφορά τον τόπο μας. Την έχουμε ζητήσει από την ΕΥΔΑΠ εδώ και τρεις μήνες και δεν μας την παραδίδει», μας λέει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μπορούμε Αλλιώς» κ. Χρήστος Δρίτσας. Σημειώνει δε πως «Σκεφτείτε ότι τα στοιχεία που μας έδειξε η ΕΥΔΑΠ στην τελευταία συνάντηση που είχαμε, ήταν πλήρως αντικρουόμενα και αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε».

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται, πολλά. Μεγάλες και οι ανησυχίες των κατοίκων.

newsbeast.gr

Be the first to comment on "Γιατί η ΕΥΔΑΠ κρατάει κρυφή τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας-Κορωπίου;"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*