Άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ανεβάζοντας σε έξι των αριθμό των θυμάτων στη χώρα μας.
Και οι έξι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τις αρχές του χρόνου μέχρι τις 14 Αυγούστου έχουν καταγραφεί 49 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό.
Με βάση την περιοχή έκθεσης των ασθενών στον ιό, εκτιμάται ότι μολυσμένα κουνούπια κυκλοφορούν σε τουλάχιστον δέκα περιφερειακές ενότητες και συγκεκριμένα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Πιερία, Πέλλα, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη αλλά και Ανατολική Αττική (Αρτέμιδα, Σπάτα, Μαρκόπουλο).
Η μετάδοση της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου γίνεται μέσω μολυσμένων κουνουπιών ή μέσω μετάγγισης ή μεταμόσχευσης.
Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.
Ο χρόνος επώασης μετά το τσίμπημα του κουνουπιού είναι 2-14 ημέρες οπότε εμφανίζονται και τα συμπτώματα.
Η διάρκεια των συμπτωμάτων στις ήπιες μορφές είναι λίγες ημέρες, ενώ στις πιο σοβαρές μορφές της λοίμωξης είναι από μερικές ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες.
Το 80% αυτών που μολύνονται δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Το 20% των μολυνθέντων έχουν ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, ήπια κεφαλαλγία, κακουχία, αρθραλγίες, μυαλγίες, εμετούς (πιθανόν), διάρροιες (πιθανόν) ή κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα.
Στη σοβαρή μορφή η λοίμωξη προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και στην κατηγορία αυτή ανήκει το 1% των μολυνθέντων με συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, έντονη κεφαλαλγία, πιθανή αυχενική δυσκαμψία, διαταραχές συνείδησης (διέγερση, αποπροσανατολισμός τόπου-χρόνου, υπνηλία κ.λπ.) ή επιληπτικές κρίσεις.
Be the first to comment on "Έξι οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου – 3 κρούσματα στον Δήμο Μαρκοπούλου"