Εικόνες ντροπής έφερε στο φως η πυρκαγιά σε χωματερή στο Δήμο Λαυρεωτικής

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες μέρες έσβησε τελικά η πυρκαγιά που έκαιγε σε αυτοσχέδια χωματερή στην περιοχή Νεράκι, δίπλα από την πόλη του Λαυρίου.

Η χωματερή βρίσκεται ακριβώς δίπλα από κοντέινερς στα οποία φιλοξενούνται δεκάδες οικογένειες Κούρδων προσφύγων με μικρά παιδιά.

Η κάμερα του star.gr κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες με τα μικρά παιδιά των προσφύγων να παίζουν ακριβώς δίπλα από τον σκουπιδότοπο που σιγόκαιγε για μέρες, με άγνωστες συνέπειες για την υγεία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής από αυτανάφλεξη, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνει ιδιαίτερα αποπνικτική καθώς καίγονταν από φυτικά υπολείμματα μέχρι αστικά απορρίμματα τα οποία ήταν στοιβαγμένα σε ένα περιφραγμένο οικόπεδο.

Η πυροσβεστική επί δύο μέρες έριξε τόνους νερού χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα καθώς σε ανάλογες πυρκαγιές η μοναδική λύση είναι η αποκάθαρση του χώρου και η μεταφορά των αποβλήτων σε εγκεκριμένες περιοχές.

Γι’ αυτή την αυτοσχέδια χωματερή, μετά από σχετική καταγγελία, είχε γίνει αυτοψία τον Σεπτέμβριο του 2016 από ελεγκτές του τμήματος μέτρησης ελέγχου περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι εκεί λειτουργεί αυτοσχέδια χωματερή.

Υποτίθεται ότι ήταν χώρος εναπόθεσης φυτικών υπολειμμάτων αλλά όπως διαπιστώθηκε υπήρχαν μεγάλοι όγκοι από αστικά απορρίμματα όπως πλαστικές σακούλες με σκουπίδια, μπάζα ακόμη και οικοσκευές όπως τραπέζια καρέκλες κτλ. Αδιάψευστος μάρτυρας η κάμερα στου star.gr που κατέγραψε τις απίστευτες εικόνες με την χωματερή δίπλα από τον οικισμό των προσφύγων.

Οι ελεγκτές της Περιφέρειας, με το πόρισμα – Έκθεση Αυτοψίας, που έβγαλαν στις 15 Σεπτεμβρίου 2016 είχαν δώσει προθεσμία μόλις πέντε (5) ημερών στο Δήμο Λαυρεωτικής για να καθαρίσει την περιοχή σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλονταν διοικητικές κυρώσεις.

Παρ’ όλα αυτά άγνωστο γιατί, από τη Περιφέρεια δεν έγινε το παραμικρό. Τουναντίον τους επόμενους μήνες ο όγκος των σκουπιδιών αυξήθηκε δραματικά. Μέχρι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 13 Ιανουαρίου 2017 που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και η Πυροσβεστική υπηρεσία απαίτησε από τον δήμο Λαυρεωτικής την άμεση απομάκρυνση των απορριμμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος και των μικρών παιδιών που διαβιούν εκεί.

Με εκσκαφείς και φορτηγά ο Δήμος Λαυρεωτικής προσπαθεί ήδη για τέταρτη συνεχόμενη μέρα να αδειάσει την αυτοσχέδια χωματερή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πυροσβεστική σχημάτισε δικογραφία για αυτή την πυρκαγιά αλλά και για μια άλλη παρόμοια σε επίσης αυτοσχέδια χωματερή που υπάρχει στην περιοχή Ελαιοχώρι, όπου εκεί υπάρχει οικισμός.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

πηγη star.gr
Ρεπορτάζ: Βάϊος Σύρρος

1 Comment on "Εικόνες ντροπής έφερε στο φως η πυρκαγιά σε χωματερή στο Δήμο Λαυρεωτικής"

  1. Οι αναθυμιάσεις είναι απερίγραπτες. Ετσουζε ο λαιμός μας και τα μάτια μας και η ημικαρανία χτύπησε κόκκινο. Βάλαμε βρεγμένες πετσέτς κάτω από τις πόρτες γιατί δεν ξέραμε πόσο τοξικός είναι ο καπνός. Πήραμε και algon για τον πονοκέφαλο και κάναμε και μια προσευχή για τα παιδάκια που ήταν τόσο κοντά στη φωτιά. Η κατάσταση είναι ντροπιαστική

Leave a comment

Your email address will not be published.


*