Ένωση Συλλόγων Γονέων: Η πρόσφατη αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων από την πλευρά του Δήμου δεν ήταν η ενδεδειγμένη

Αγαπητοί γονείς,

είμαστε υποχρεωμένοι να αναφερθούμε στην πρόσφατη (Δευτ. 09 κ’ Τρίτη 10/01) αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων (χαμηλές θερμοκρασίες, παγετός, χιονόπτωση, χιονόστρωση) στην περιοχή μας, από την πλευρά του Δήμου, όσον αφορά τα σχολεία.
Από την περασμένη εβδομάδα η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) μίλαγε για έντονα καιρικά φαινόμενα δίνοντάς τους μάλιστα “ταυτότητα” (ΑΡΙΑΔΝΗ). Την Κυριακή 09/01, αργά το βράδυ, η ιστοσελίδα του Δήμου ανακοίνωνε τη λειτουργία της Δευτετοβάθμιας εκπαίδευσης και την ΜΗ λειτουργία της Πρωτοβάθμιας.

Το τοπίο, το πρωϊνό της Δευτέρας, ήταν “παγωμένο” (η εικόνα με τις πρωϊνές παγωμένες λιμνούλες γνώριμη σε όλους, όσοι αναγκάστηκαν να … μετακινηθούν) και οι προβλέψεις “μίλαγαν” για επιδείνωση! Το απόγευμα, ειδικά η σχολική κοινότητα, ανέμενε κάποιο “απαγορευτικό” της λειτουργίας των σχολείων για να προστατευτεί η ασφάλεια μαθητών, γονιών, εκπ/κών. Αντ’ αυτού, γίναμε μάρτυρες μιας σύγχυσης και παλινωδίας από μέρους του Δήμου, με την τελική προτροπή του (μέσω της ιστοσελίδας του) για συνεννόηση των μετακινούμενων … το αργότερο έως τις 8 π.μ. της Τρίτης: 1) μέσω των Διευθύνσεων των σχολείων, 2) μέσω διαδικτυακής ενημέρωσης, 3) για όσους δεν είχαν τέτοια πρόσβαση (fb) ο Δήμος παρακαλούσε να ενημερωθούν μεταξύ τους οι γονείς (!!!) … κάτι που προκάλεσε την αγανάκτηση και τη δυσφορία γονιών και μαθητών.

Η τελική απόφαση από το Δήμο κοινοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας 09/01 (γύρω στις 20:00′) και ΜΟΝΟ για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (!), όταν ΗΔΗ είχε αρχίσει να το “στρώνει”!

Η “οδηγία” για έκτακτη και προσωρινή διακοπή λειτουργίας ΟΛΩΝ των σχολείων και ΟΛΩΝ των βαθμίδων στην Ανατ. Αττική από τον Αντιπεριφεριάρχη Ανατ. Αττικής, ήρθε “λυτρωτικά”!

Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για την απουσία υπεύθυνης και έγκαιρης απόφασης έκτακτης και προσωρινής διακοπής λειτουργίας των σχολείων από το Δήμο, όταν η … εικόνα “μίλαγε” από μόνη της! Αρκετοί μαθητές και γονείς ταλαιπωρήθηκαν το πρωϊνό της Τρίτης μέχρι να αντιληφθούν ότι το σχολείο τους δεν θα λειτουργήσει. Φαίνεται ότι μόνο η διαδικτυακή ενημέρωση του Δήμου δεν αρκεί για την έγκαιρη ενημέρωση μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Καλούμε τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμο, Περιφέρεια, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διεύθυνση) όταν, σε μελλοντικά περιστατικά έντονων καιρικών φαινομένων, υπάρξει ανάγκη ανάληψης παρόμοιων μέτρων, να μην λάβουν υπόψη μόνο τα ηλικιακά κριτήρια αλλά και την κατάσταση των σχολικών μονάδων, στο κατά πόσο δηλαδή είναι ασφαλείς και επαρκείς (οι σχολ. μονάδες) για τους μαθητές. Επί παραδείγματι, να αναφέρουμε το 2ο Λύκειο του Πόρτο Ράφτη που έχει πέντε (5) προκάτ αίθουσες (δεν μπορούν να λειτουργήσουν όλα τα aircondition μαζί διότι “ρίχνει” την ασφάλεια!!) και το κτίριο δεν διαθέτει διαδρόμους, ώστε οι μαθητές, κατά την διάρκεια του διαλείμματος, να τους χρησιμοποιήσουν σε τέτοιες καιρικές συνθήκες και να προστατευθούν από το κρύο.

το ΔΣ της Ένωσης των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων (Νηπ/γείων-Δημοτικών-Γυμνασίων-Ενιαίων Λυκείων-ΕΠΑ.Λ. και Τ.Ε.Σ.) του Δήμου Μαρκόπουλου Αττικής

Be the first to comment on "Ένωση Συλλόγων Γονέων: Η πρόσφατη αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων από την πλευρά του Δήμου δεν ήταν η ενδεδειγμένη"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*