Διεθνής τιμή στον οπλαρχηγό των μεσογείων Αττικής Γιάννη Ντάβαρη

Ανέβηκε το αφιέρωμα στο Μεσογείτη (Λιοπεσιώτη) Οπλαρχηγό Γιάννη Ντάβαρη (Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΒΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ), στο διαδικτυακό Πρόγραμμα των Επετειακών Εορτών (1821-2021) στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον επιγραφικό τίτλο: «Giannis Davaris – A Revolutionary Hero at the Acropolis: A Narrative and Virtual Exhibit of a Lesser-Known Hero of the Greek Revolution».

Πρόκειται για ένα ιστορικό-φιλολογικό ντοκουμέντο με εικόνα και ήχο – μιά πρόταση του ποιητή Ευάγγελου Ανδρέου – που διοργάνωσαν στο Pittsburgh: το American-Hellenic Foundation of Western Pennsylvania (AHFWP), η Greek Room Committee of the Nationality Rooms Program του Πανεπιστημίου Pittsburgh και το European Art Center (EUARCE) of Greece.

Στο αφιέρωμα παρουσιάζεται η ζωή και η δράση του ηρωικού Μεσογείτη οπλαρχηγού, στο πλαίσιο των εθνικοαπελευθερωτικών πολεμικών γεγονότων και της πολιορκίας της Ακρόπολης των Αθηνών από τους επαναστάτες αγωνιστές της Αττικής. Παρατίθενται επίσης γεγονότα συνδεδεμένα με τη μορφή του νεώτερου οπλαρχηγού των Μεσογειτών Αναγνώστη Γιάννη Ντάβαρη καθώς και άγνωστες φωτογραφικές μαρτυρίες του έτους 1930 από την πανηγυρική 100ή επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας (Πρωτόκολλο του Λονδίνου, 1830) στην Παιανία.

Το όλο αφιερωματικό Πρόγραμμα παρουσιάζει με εκτενή ιστορική αφήγηση ο επιφανής ομογενής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Pittsburgh και Εκτελεστικός Σύμβουλος του AHFWP Δρ. Νίκος Γιαννουκάκης, ο οποίος και επιμελήθηκε το σύνολο των επετειακών δράσεων στην Πενσυλβάνια με την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Be the first to comment on "Διεθνής τιμή στον οπλαρχηγό των μεσογείων Αττικής Γιάννη Ντάβαρη"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*