Έναρξη αντιπυρικής περιόδου 2020

Ο Δήμος Μαρκοπούλου και η Πολιτική Προστασία σας ενημερώνουν ότι από 1η Μαΐου 2020 και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μαρκοπούλου, έχει ξεκινήσει η Αντιπυρική Περίοδος (1/5 – 31/10/2020)

Συγκεκριμένα, από 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΚΑΥΣΗ μέσα σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, όπως και σε οικοπεδικούς και λοιπούς ακάλυπτους χώρους, που βρίσκονται εντός πόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους.

Επίσης με την επιφύλαξη επιμέρους ρυθμίσεων που καθορίζονται περαιτέρω στις ισχύουσες σχετικές διατάξεις, σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, απαγορεύεται:

Να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό, φωτιά στην ύπαιθρο.
Να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά εντός κατοικιών, ξενοδοχείων, εργαστηρίων, καλυβιών, ποιμνιοστασίων, σκηνών, αυλών ή περιφραγμένων ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων και μέχρις απόσταση 300 μέτρων.
Να τοποθετούνται, φυλάσσονται ή εγκαταλείπονται εύφλεκτες ύλες ή άχρηστα είδη ή απορρίμματα εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 300 μέτρων από αυτές.
Η δημιουργία χώρων απόρριψης και η καύση απορριμμάτων εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 500 μέτρων από αυτές.
Η εντός δασών και δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 100 μέτρων από αυτές καύση ανθρακοκαμίνων, όπως και η εγκατάσταση εργαστηρίου ή τεχνικού συγκροτήματος που λειτουργεί με καύσιμη ύλη.
Η εντός δασών και δασικών εκτάσεων θήρα με όπλα, που έχουν βύσμα από ύλη, από την οποία μπορεί να μεταδοθεί φωτιά.
Το κάπνισμα μελισσών.
Η καύση αγρών ή αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.
Η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων – σπίρτων και άλλων υλών.
Περαιτέρω, σε οικοπεδικούς και λοιπούς ακάλυπτους χώρους, που βρίσκονται εντός πόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές αυτών, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και την απομάκρυνσή τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.

Οι παραβάτες των παραπάνω, διώκονται και τιμωρούνται.

Επειδή η προστασία των Δασών είναι υπόθεση όλων μας, ας μάθουμε πώς μπορούμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών:

Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα.
Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.
Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
Δεν κάνουμε χρήση φωτιάς όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 30 οC.
Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, ούτε αποθέτουμε κλαδέματα και άλλα απορρίμματα υψηλού θερμικού φορτίου, χωρίς προσυνεννόηση με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Μαρκοπούλου
Σεβόμαστε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
Ποτέ δεν σταθμεύουμε το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς. Παρόμοιος κίνδυνος υπάρχει από τους σπινθήρες που προκαλούν οι εξατμίσεις των οχημάτων.
Πως πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά;

Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.
Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση, τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης, στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνήστε στο 112.
Μην ξεχνάτε ότι απαγορεύεται, γενικά, το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο, από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου, κάθε έτους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ.

Be the first to comment on "Έναρξη αντιπυρικής περιόδου 2020"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*