Βαλκανικοί Πόλεμοι – Α΄Παγκόσμιος & Μικρά Ασία

Η Ελλάδα μπαίνει από το 1912 στην δίνη μιας ταραγμένης εθνικής περιόδου και πολεμικών συγκρούσεων. Το 1912 έχουμε τον πρώτο βαλκανικό πόλεμο, με συμμαχία Ελλάδας – Σερβίας – Μαυροβούνιου – Βουλγαρίας εναντίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο πόλεμος ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου του 1912 και τελειώνει με την συνθήκη του Λονδίνου 17 Μαΐου 1913 με μεγάλο ηττημένο τους Οθωμανούς που χάνουν τα ευρωπαϊκά τους εδάφη.

Στις 17 Ιουνίου του 1913 η Βουλγαρία που ήθελε παραπάνω εδάφη επιτίθεται στους πρώην συμμάχους της. Ο δεύτερος βαλκανικός πόλεμος τελειώνει στις 18 Ιουλίου 1913 με νικητές τους Έλληνες και τους Σέρβους. Η Ελλάδα μετά το τέλος των βαλκανικών πολέμων διπλασιάσθηκε σε έκταση και πληθυσμό.

Το 1914 ξέσπασε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο υπέρ Αντάντ το 1917. Ο πρώτος παγκόσμιος τελειώνει το 1918 με την Ελλάδα να βρίσκετε στην μεριά των νικητών.

Η Συνθήκη των Σεβρών (1920) παραχωρούσε στην Ελλάδα τη Δυτική και Ανατολική Θράκη, τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, επικύρωνε την κυριαρχία της στα άλλα νησιά του Αιγαίου που κατείχε από το 1913 και εμπιστευόταν τη διοίκηση της περιοχής της Σμύρνης στο ελληνικό κράτος.

Το 1921 ξεκίνησε η Μικρασιατική εκστρατεία που διήρκεσε μέχρι το 1922 και έληξε με την ήττα της Ελλάδας που έχασε τα εδάφη τις ανατολικής Θράκης και τις περιοχής της Σμύρνης και τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο.

Εκατοντάδες ειναι οι Μαρκοπουλιώτες που πήραν μέρος σε όλους αυτούς τους πόλεμους, υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που αρκετοί πολέμησαν για μια δεκαετία, μερικοί εκ των οποίων δεν πήραν ούτε μια μέρα άδεια! Από το Μαρκόπουλο έπεσαν υπέρ της πατρίδος σε όλους αυτούς τους πολέμους 36 παλληκάρια. Η ζωή των κατοίκων ήταν πολύ δύσκολη όλα αυτά τα χρόνια αφού οι περισσότεροι άντρες τους χωριού έλειπαν στον πόλεμο και δεν μπορούσαν να φροντίζουν τις οικογένειες τους.

Το 1914 καταργούνται οι δήμοι και την θέση τους έχουμε τις αυτοτελείς κοινότητες με δικό τους πρόεδρο και δικό τους δημοτικό συμβούλιο, έτσι από τον δήμο Κρωπίας περνάμε στην κοινότητα Μαρκοπούλου.

Παρά τις δυσμενείς καταστάσεις γίνονται αυτήν την περίοδο κάποια σημαντικά έργα στο Μαρκόπουλο. Το 1914 ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Μαρκό αναθέτει στον Τσίλλερ την κατασκευή του Μνημείου Ηρώων. Το 1915 το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει να αποκτήσει το Μαρκόπουλο ρυμοτομικό σχέδιο ενώ το ίδιο έτος ξεκινάνε οι εργασίες επισκευής της οδού Μαρκόπουλο-Πόρτο Ράφτη με τον Συνεταιρισμό βασικό χρηματοδότη. Το 1921 ξεκινά η κατασκευή ύδρευσης του Μαρκοπούλου από τον συνεταιρισμό Μαρκό. Μέχρι το 1922 η περιοχή της Βραυρώνας άνηκε στην μονή Πεντέλης, ο συνεταιρισμός την αγοράζει (20.0000 στρέμματα) και την διανέμει στους κατοίκους.

Δημήτρης Μαντάλας