Προϊστορική εποχή (40.000-1100 π.χ.)

Από τα ευρήματα που έχουμε μέχρι στιγμής , ο άνθρωπος έκανε την εμφάνιση του στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογαίας το 40.000 π.χ.
Στο Μαρκόπουλο έχουμε τους πρώτους οικισμούς στην Νεολιθική Εποχή στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα ο ιππόδρομος στην Μερέντα. Χρονολογείται στο 6000 π.χ. και ήταν ένας μικρός οικισμός από καλύβες, που ήταν περιφραγμένες με φράκτη από κορμούς δέντρων και κλαδιά.
Άλλος ένας οικισμός εντοπίζεται στον όρμο της Βραυρώνας και στο Πούσι Καλογέρι (Αρχαιότερη και Μέση Νεολιθική Εποχή). Μεταξύ 5000-3000 π.χ. έχουν βρεθεί ανθρώπινα ίχνη σε οικισμούς στη Μερέντα, στο Πούσι Καλογέρι και στο σπήλαιο Χόνι Λιάγκι.
Την περίοδο 2800-2000 π.χ. (Πρώιμη Εποχή Χαλκού) έχουμε αύξηση των οικισμών σε Μερέντα, Βραώνα, Πύργο Βραυρώνας, Πούντα, Χαμολιά και στο Μαρκόπουλο. Το 2000-1600 π.χ. (Περίοδος Μέσης Εποχής Χαλκού ) οι ανασκαφές μας έχουμε δείξει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν οι οικισμοί στην Μερέντα, στη Βραυρώνα και στο Πούσι Καλογέρι.
Φτάνουμε στο 1580-1100 π.χ. (Ύστερη Εποχή χαλκού ) γνωστή και ως Μυκηναϊκή Περίοδος . Έχουμε αύξηση της ανθρώπινης παρουσίας στις περιοχές που ήδη αναφέραμε και έχουμε και νέους οικισμούς στο βουνό Περατή ,στον Βαραμπά κοντά στο εκκλησάκι της Παναγίας ,στα νησιά Ράφτης και Ραφτοπούλα, στο Λιγόρι, στον Μπρασά και σε αρκετές θέσεις μέσα στο Μαρκόπουλο.

Δημήτρης Μαντάλας