Ελληνική Επανάσταση 1821

Η Ελληνική επανάσταση του 1821 υπήρξε ο αγώνας για απελευθέρωση των Ελλήνων από τον οθωμανικό ζυγό. Στις 23 Απριλίου 1821 απελευθερώνεται η Αθήνα από Αρβανίτες των Μεσογείων και της βόρειας Αττικής. Οι Τούρκοι έχουν κλειστεί στην ακρόπολη η οποία πολιορκείται από τους επαναστάτες. Η πολιορκία λύνεται 3 μήνες αργότερα από τον Ομέρ Βρυώνη.

Όσο καιρό ήταν τα στρατεύματα του στην Αττική οι κάτοικοι του Μαρκοπούλου αλλά και γενικότερα των Μεσογείων εκπατρίστηκαν (εκτός των μαχίμων) στα γειτονικά νησιά για να γλυτώσουν τις σφαγές (κατά την διάρκεια τις επανάστασης αυτό έγινε πολλές φορές, όποτε κρίνονταν αναγκαίο για την ασφάλεια των κατοίκων). Τον Νοέμβριο αποχώρισαν οι δυνάμεις του Ομέρ Βρυώνη και του Ομέρ πασά και ξεκίνησε αμέσως η δεύτερη πολιορκία της ακρόπολης. Στις 19 Ιουνίου 1822 η ακρόπολη παραδίδεται στους Έλληνες.

Τον Ιούλιο του 1823 οι Τούρκοι πασάδες Πετροφταλής και Σελίχ στρατοπεδεύουν στην Θήβα με σκοπό να κινηθούν εναντίον της Αττικής και της Αθήνας. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν ξανά τις εστίες τους και μεταφέρονται σε ασφαλές μέρος. Από το Μαρκόπουλο στάλθηκαν όλοι οι άμαχοι και τα γυναικόπαιδα στην Τζιά. Το Νοέμβριο του ΄23 δημιουργείται ένα πρόχειρο στρατόπεδο των Ελλήνων στο Πόρτο Ράφτη με σκοπό να κινηθούν εναντίον τον Τούρκων στην Εύβοια.

Το 1824 ο Ομέρ πασάς της Ευβοίας συγκεντρώνει μεγάλο στρατό (6 χιλιάδων ανδρών, εκ των οποίων 4 χιλιάδες γενίτσαροι από την Κων/πολη) θέλοντας να καταλάβει την Αττική. Οι Έλληνες με δύναμη 600 επίλεκτων ανδρών αποφασίζουν να τους αντιμετωπίσουν στον Μαραθώνα. Οι επαναστάτες που πολεμούσαν καλυμμένοι πίσω από ένα παλιό οχυρό- σε αντίθεση με τους μπουνταλάδες που πολεμούσαν ακάλυπτοι- κατάφεραν να τρέψουν σε φυγή τους Οθωμανούς που άφησαν πίσω τους πολλά λάφυρα και 260 νεκρούς. Ακολούθησαν και άλλες μάχες στο Λυκαβηττό, στο ναό του Ολυμπίου Διός, στο Κάλαμο και στο Καπανδρίτι όπου νικητές βγήκαν οι Έλληνες υποχρεώνοντας τον Ομέρ να εγκαταλείψει την Αττική τον Αύγουστο του 1824.

Μέχρι και το καλοκαίρι του ΄26, μόνο ο Ομέρ από την Κάρυστο ερχόταν στην Αττική λεηλατώντας τα Μεσόγεια και την Πάρνηθα. Τον Ιούλιο του ιδίου έτους αφού λαφυραγωγήθηκαν επί 3 μέρες -για ακόμη μια φορά- τα Μεσόγεια(όπου οι κάτοικοι είχαν εκπατριστεί ξανά) από τους στρατούς του Ομέρ και του Κιουταχή , οι Τούρκοι στράφηκαν κατά των Αθηνών και πολιόρκησαν την ακρόπολη. Στις 24 Μαΐου 1827 και ενώ όλη η Αττική κατέχονταν από Τούρκους πέφτει και η ακρόπολη. Οι Τούρκοι έφυγαν οριστικά από την Αττική το Πάσχα του 1833 αφού πρώτα πούλησαν όλη την γη που διέθεταν…

Οι Μεσογείτες ήταν παρόντες σε όλες τις μάχες που δόθηκαν στην Αττική (και όχι μόνο). Από την έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα και που συνεχίζεται έχουμε 37 ονόματα Μαρκοπουλιωτών που πήραν μέρος στον αγώνα.

Δημήτρης Μαντάλας