ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η Μουσική Φιλαρμονική Μαρκοπούλου (ΜΦΜ) ιδρύθηκε επίσημα με καταστατικό που ενέκρινε το Πρωτοδικείο Αθηνών το 1938. Φτάνοντας έως σήμερα, αριθμεί πολλές μουσικές στιγμές δόξας, υπερηφάνειας, συγκίνησης, έντασης. Το μεράκι όμως και η αγάπη για τη μουσική δεν έλειψαν ποτέ. Παρακάτω σας αναφέρουμε τους σημαντικότερους σταθμούς αυτού του εντυπωσιακού ταξιδιού, που μετρά σχεδόν 80 χρόνια.

1912: Τα πρώτα βήματα
Η δίψα για μουσική έκανε τον – 15χρονο τότε – Μιχάλη Κώστα να ζητήσει από τον Νικόλαο Δαρεμά – εξαιρετικό γνώστη της Βυζαντινής και Κλασικής Μουσικής, να του μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του στη θεωρία και ειδικότερα στο κλαρινέτο.
Οι γνώσεις του Μιχάλη Κώστα, εμπλουτίστηκαν κι έγιναν πράξη, όταν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας συμμετείχε στην μπάντα του Θωρηκτού Αβέρωφ.

1929: Σιδηρουργείο μετά… μουσικής!
Ο Μιχαήλ Κώστας, σιδηρουργός στο επάγγελμα, είχε με την σειρά του την ευκαιρία να διδάξει μουσική το βοηθό του στη δουλειά Ιωάννη Γ. Χασιώτη, ο οποίος μάλιστα εργαζόταν κοντά του αμισθή, έχοντας ως μόνες απολαβές τις μουσικές γνώσεις.
Ο Μιχαήλ Κώστας δε σταμάτησε στο βοηθό του – και αργότερα πρώτο μαέστρο της ΜΦΜ, αλλά με τη βοήθειά του δίδασκαν τόσο τα παιδιά του όσο και τους φίλους των παιδιών του, έχοντας μετατρέψει το σιδηρουργείο του σε μία ερασιτεχνική αλλά γεμάτη μεράκι «σχολή μουσικής»!

1932: Η ιδέα της ΜΦΜ γεννιέται
Με μία πιο οργανωμένη προσπάθεια πλέον, ο Ιωάννης Γ. Χασιώτης, έχοντας εξελίξει αρκετά τις μουσικές του γνώσεις, προσέγγισε νέους και νέες της περιοχής του Μαρκοπούλου που μοιράζονταν ένα κοινό: την αγάπη τους για τη μουσική.

1938: Η ίδρυση
Η δικαίωση για τον Ιωάννη Γ. Χασιώτη έρχεται 6 χρόνια αργότερα, όταν ο ίδιος γίνεται ο πρώτος μαέστρος της ΜΦΜ, τα παιδιά που είχε συσπειρώσει γύρω του οι πρώτοι μαθητές της και η ΜΦΜ γίνεται πραγματικότητα με το πρώτο της Καταστατικό να εγκρίνεται από το Πρωτοδικείο Αθηνών και το πρώτο της Διοικητικό Συμβούλιο να απαρτίζεται από τους:
1) Βίκτωρ Λειβαδά
2) Πατέρα Ιωάννη Ηλία
3) Παρασκευά Ευαγγελίου
4) Αναστάσιο Πετούρη
5) Βασίλειο Μπιμπίκο

1940: Ο πόλεμος σίγησε τις μελωδίες…

1952-1968: Μία λαμπρή μεταπολεμική περίοδος
Η ΜΦΜ επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς με Αρχιμουσικό τον Ιωάννη Γ. Χασιώτη έως το 1958.
Την περίοδο αυτή η ΜΦΜ έγινε πόλος έλξης για τη νεολαία της περιοχής αριθμώντας δεκάδες μαθητές, πραγματοποιώντας τις πρώτες περιοδείες αλλά και τις πρώτες μεγάλες εμφανίσεις σε κεντρικά Αθηναϊκά θέατρα όπως το «Παλλάς», το «Κεντρικόν» κ.α.
Από το 1968 επανέρχεται στη θέση του Αρχιμουσικού ο Ιωάννης Χασιώτης, παραμένοντας σε αυτήν για δύο χρόνια.

1970: Η περίοδος του μακροβιότερου Αρχιμουσικού
Τη χρονιά αυτή αναλαμβάνει σαν αρχιμουσικός ο Γεώργιος Αλλαγιάννης, μαθητής του Ιωάννη Χασιώτη, ο οποίος ήταν κλαρινετίστας και παρέμεινε στη θέση του τα επόμενα 30 χρόνια.
Η περίοδος Αλλαγιάννη συνδυάζεται με ένα εξαιρετικά ποιοτικό άλμα της ΜΦΜ, συνεργαζόμενη με την Κρατική Ορχήστρα και την Εθνική Λυρική Σκηνή και παρουσιάζοντας προγράμματα υψηλών μουσικών απαιτήσεων.
Ανάμεσα στις πολυάριθμες συναυλίες της ΜΦΜ εκείνων των χρόνων, σημαντική θέση έχει η συναυλία που δόθηκε στην Τήνο και συγκεκριμένα στην Καθολική Εκκλησία της Παναγίας Ροδαρίου, στην περιοχή Ξιναρά.
Η περίοδος Αλλαγιάννη ολοκληρώνεται το 2001 με μία μεγαλειώδη συναυλία προς τιμήν του, παρουσία περισσότερων από 70 μουσικών.

2001: Ένα βραβείο έρχεται από την Πολωνία
Η νέα χιλιετία συναντά τη ΜΦΜ με το Γιώργο Μπαμπαράκο στη θέση του αρχιμουσικού. Η ΜΦΜ ταξίδεψε τις μελωδίες της εντός και εκτός Αθήνας (Κως, Κύπρος κ.α.), ενώ η πορεία του Μπαμπαράκου κορυφώνεται το 2008 όταν στο Διεθνές Φεστιβάλ ZLOTA LYRA RYBNIK, της Πολωνίας κατακτά με τη ΜΦΜ το 3ο βραβείο.
Ο Γιώργος Μπαμπαράκος ολοκληρώνει την προσφορά του στη ΜΦΜ το 2011.

2012: Όταν η τζαζ συνάντησε τη ΜΦΜ
Μετά από πολυετή καριέρα στην Αμερική, φτάνει στο Μαρκόπουλο και όντας δημότης αλλά και κάτοικος Πόρτο Ράφτη, αναλαμβάνει τη ΜΦΜ ο διεθνούς φήμης σαξοφωνίστας, Δημήτρης Βασιλάκης.
Η ΜΦΜ αποκτά ένα νέο ύφος και παρουσιάζει πρωτόγνωρα ακούσματα στο κοινό της, εμπλουτίζοντας το αρχείο της με ενορχηστρώσεις σε jazz και swing ρυθμούς.

2014: Η ΜΦΜ έως σήμερα
Αρχιμουσικός της ΜΦΜ από το 2014 έως σήμερα είναι ο πρώην δάσκαλος κλαρινέτου της Φιλαρμονικής, Γάσπαρης Μαμμάς. Η ΜΦΜ επί των ημερών του, αριθμεί περί των 50 μελών μπάντας ενώ έχει ήδη 2 συμμετοχές σε φεστιβάλ φιλαρμονικών (Ναύπλιο, Περιστέρι).