Παναγία στην Κουτάλα

Το εκκλησάκι της Παναγίας, είναι κτισμένο στον τύπο της απλής, ξυλόστεγης Βασιλικής και με στοργή περισώζει την αμφικλινή, ξύλινη οροφή του. Ο Ιησούς και η Θεοτόκος στην πρώτη τους ιστόρηση παρουσιάζουν ομοιότητες με τις αντίστοιχες παραστάσεις στις αγνούσες κ.α.

Συμπερασματικά, στην εκκλησία της Παναγίας έχουμε τέσσερις αγιογράφους, που κατά καιρούς την ιστόρησαν : Ο Πρώτος ιστόρησε το εικονοστάσι (Ιησού Χρηστό, Θεοτόκο, Πρόδρομο). Ο Δεύτερος αγιογράφος δούλεψε στις αρχές του 19ου αιώνα και έργο του είναι “Η κοίμηση της Θεοτόκου”. Ο Τρίτος δουλεύει στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και επιζωγραφίζει. Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου, ένας τέταρτος, που αντικαθιστά τις πολύ φθαρμένες τοιχογραφίες της κόγχης του Ιερού και της αγίας Πρόθεσης. Στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, ένας πέμπτος αγιογράφος περνά από την εκκλησία της Παναγίας με γνώσεις μηδαμινές, βαθύτατα επιρρεασμένος από τη δύση και με φτηνά υλικά και άσχετος με τη λειτουργική τέχνη της αγιογραφίας.

Εορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Κοίμησις της Θεοτόκου

Όπως είναι γνωστό, επάνω από το Σταυρό ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, έδωσε εντολή και την Παναγία μητέρα του παρέλαβε ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής στο σπίτι του, όπου διέμενε μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο και τη μητέρα του Σαλώμη, συγγενή της Θεοτόκου. Όταν δε ήλθε η στιγμή να τελειώσει την επίγεια ζωή της, άγγελος Κυρίου (η παράδοση λέει ότι ήταν ο Aρχάγγελος Γαβριήλ) της το έκανε γνωστό τρεις μέρες πριν.

Η χαρά της Θεοτόκου υπήρξε μεγάλη, διότι θα συναντούσε το μονογενή της Υιό και Θεό όλων των ανθρώπων. Πήγε, λοιπόν, και προσευχήθηκε στο όρος των Ελαίων, όπου συνήθιζε να προσεύχεται και ο Κύριος Ιησούς. Έπειτα, γύρισε στο σπίτι του Ιωάννη, όπου έκανε γνωστή την επικείμενη κοίμηση της.

Η παράδοση αναφέρει ότι την τρίτη ήμερα από την εμφάνιση του αγγέλου, λίγο πριν κοιμηθεί η Θεοτόκος, οι Απόστολοι δεν ήταν όλοι στα Ιεροσόλυμα, αλλά σε μακρινούς τόπους όπου κήρυτταν το Ευαγγέλιο. Τότε, ξαφνικά νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε όλους μπροστά στο κρεβάτι, όπου ήταν ξαπλωμένη η Θεοτόκος και περίμενε την κοίμηση της. Mαζί δε με τους Aποστόλους ήλθε και ο Aρεοπαγίτης Διονύσιος, ο Άγιος Iερόθεος ο διδάσκαλος του Διονυσίου, ο Aπόστολος Tιμόθεος, και οι λοιποί θεόσοφοι Iεράρχες.

Όταν εκοιμήθη, με ψαλμούς και ύμνους την τοποθέτησαν στο μνήμα της Γεσθημανή. Eπειδή, κατά θείαν οικονομίαν, ένας από τους Aποστόλους (ο Θωμάς όπως λέει η παράδοση) δεν ήταν παρών στην κηδεία της Θεομήτορος, ζήτησε να ανοιχτεί ο τάφος ώστε να προσκυνήσει και αυτός το Σώμα της Θεοτόκου.

Έτσι, μετά από τρεις ήμερες, άνοιξαν τον τάφο και έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι η Παναγία αναστήθηκε σωματικά και ανελήφθη στους ουρανούς. Και βέβαια, όλη η ανθρωπότητα, με ευγνωμοσύνη για τις πρεσβείες της στο Σωτήρα Χριστό, αναφωνεί: «Χαίρε, ώ Μήτερ τής ζωής».

« από 2 »
Με πληροφορίες από saint.gr & agioanmark.gr