Άγιος Ιωάννης

Ο Ιερός ναός του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Μαρκοπούλου. Ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο της βασιλικής σταυροειδής μετά τρούλου.

Το 1874 γίνεται η πρώτη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την ανέγερση νέου ναού στο Μαρκόπουλου ύστερα από τα αιτήματα των κατοίκων του χωριού. Το 1879 ορίζεται η πρώτη επιτροπή ,θα περάσουν όμως, άλλα 7 χρόνια για να αρχίσει το άνοιγμα των θεμελίων. Το 1886 και το 1888 ξεκινά το κτίσιμο της εκκλησίας και στα μέσα του 1903 ο ναός ήταν έτοιμος. Τα εγκαίνια γίνονται στις 21 Μαΐου 1904 επί αρχιεπισκόπου Αθηνών θεόκλητου του Α.

Το σχέδιο για την ανέγερση του ναού έχει ανατεθεί αρχικώς στον Ερνέστο Τσίλλερ, λόγο όμως του υπερβολικού κόστους και των διαφωνιών μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ο Τσίλλερ παραιτείτε και το έργο ανατείθεται στον αρχιτέκτονα Αριστείδη Ραζή, ο οποίος τροποποιεί σημαντικά το αρχικό σχέδιο. Η αγιογράφηση του ναού έγινε από τον εκλεκτό ζωγράφο Δημήτριο Γεωργαντά μαθητή των σπουδαίων ζωγράφων Νικηφόρου Λύτρα και Νικολάου Γύζη.

Βασικοί και μοναδικοί χρηματοδότες για την ανέγερση του ενοριακού ναού ήταν η Κοινοπραξία Μαρκοπούλου (μετέπειτα αναγκαστικός συνεταιρισμός ΜΑΡΚΟ) , οι κάτοικοι του χωριού με  χρηματική ενίσχυση και πολύ προσωπική εργασία.

agios ioanis