Πύργος Λιάδας

Νοτιοανατολικά του Μαρκοπούλου, στον λόφο της Λιάδας, βρίσκεται ένας μεσαιωνικός πύργος, κτισμένος από τους Ντε Λα Ρος κατά τον 13ο αιώνα, στα πλαίσια οχυρωματικών έργων που έκαναν οι Λατίνοι στην Αττική.

Είναι πύργος – βίγλα, μια από τις γνωστές «φρυκτωρίες» των Βυζαντινών, με σκοπό την αναμετάδοση μηνυμάτων και προειδοποίησης των κατοίκων σε περίπτωση πειρατικών επιδρομών όπως και ο πύργος της Βραυρώνας. Ο πύργος της Λιάδας είναι τετράγωνη κατασκευή, ενώ στους τοίχους του έχουν ενσωματωθεί και αρχαία ερείπια. Έχει 2 ορόφους και το ύψος του είναι 8,5 μέτρα. Παλιότερα σωζόταν σε αρίστη κατάσταση, ενώ είχε και αυτός 3 ορόφους και επάλξεις όπως ο αντίστοιχος στην Βραυρώνα. Επειδή όμως βρισκόταν πολύ κοντά στο χωριό, αποψιλώθηκε από κάποιους κατοίκους που τον χρησιμοποίησαν σαν οικοδομικά υλικά προκειμένου να κτίσουν τα σπίτια τους.

Στον λοφίσκο της Λιάδας υπάρχει και το εκκλησάκι των Παμμέγιστων Ταξιαρχιών, ενώ γύρω από τον πύργο υπάρχουν άλλες 3 εκκλησιές ερειπωμένες, εκ των οποίων η μια είναι κτισμένη πάνω σε αρχαίο ναό. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως δυο τάφους της Πρωτοελλαδικής περιόδου. Όλος ο λόφος της Λιάδας είναι διάσπαρτος από ερείπια και μια αρχαιολογική ανασκαφή θα έφερνε στο φώς αρκετά στοιχειά. Δυστυχώς η περιοχή έχει αφεθεί στην τύχη της.

pyrgos liadas markopoulo